Parlamentarna skupština BiH
0

Održana rasprava o Prijedlogu zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Javna rasprava o Prijedlogu zakona o maloljetnim počinicima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika održana je danas u Sarajevu u organizaciji ustavnopravnih komisija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović je kazao da je cilj da BiH dobije što je moguće kvalitetniji zakon.

"Kako mi projiciramo rješenja u ovom zakonu tako će ona kasnije biti spuštena na niže nivoe vlasti jer zakon predviđa obavezu entiteta da svoje zakone usklade s ovim zakonom. Dakle, ovo je jedan sistemski, vrlo važan zakon“, kazao je Džaferović.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je rekao da su rješenja u njemu dobra i da su na tragu modernog evropskog zakonodavstva.

Po njegovim riječima suština je da se prema maloljetnicima primjenjuju i alternativne mjere, dakle ne samo mjere represije. Treba čitav niz mjera socijalnog i drugog karaktera u jednoj državi, konkretno u BiH, da bi se postigla svrha.

Za najteže oblike kaznenih djela su predviđene kazne, ali društvo treba upotrijebiti ne samo represiju nego prije svega odgoj, odnosno preodgoj da bi bilo što manje takvih djela, smatra ministar Čolak.

Po mom sudu, kazao je on, mi još nemamo dovoljno razvijene te institucije.

"Mislim da, kao i u drugim segmentima, jednostavno nismo ni napravili dovoljan broj institucija, nismo ih osposobili i trebat će društvo učiniti dodatne napore kako bi se institucije osposobile“, kazao je on i dodao da se zakonom predviđa i dodatna edukacija za suce, tužitelje, odvjetnike...

Svi će oni, istaknuo je Čolak, morati ići na dodatnu edukaciju, morat će imati posebna znanja u ovoj oblasti. Ne može kod suđenja maloljetniku suditi osoba koja nema iskustva u radu s djecom i koja nije posebno educirana.

Tokom diskusije je rečeno da ono što i Izvještaj Komiteta za prava djeteta potencira jeste alternativno rješavanje sudskih postupaka gdje su maloljetnici učinioci krivičnog djela. U ovom nacrtu je detaljno, jasno, bez dileme sve to regulirano.

Čulo se i mišljenje da se ovaj nacrt zakona odlikuje preciznošću.