BiH
39

Održana radionica o genetski modifikovanim organizmima u BiH

FENA
U organizaciji Federalnog ministarstva trgovine, a u saradnji sa Agencijom za sigurnost hrane BiH i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju, uz prisustvo federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, danas je u Mostaru održana četvrta radionica o temi "Značaj i trenutna situacija u vezi s genetski modifikovanim organizmima u BiH".

Osnovni cilj ovakvih radionica je jačanje svijesti o trenutnoj situaciji s GMO proizvodima na bh. tržištu. To podrazumijeva i novonastalu situaciju u vezi s legalizacijom uvoza GMO proizvoda (uvoz GMO soje za stočnu hranu) i namjeru nadležnih da u Bosni i Hercegovini bude implementiran sistem označavanja za proizvode koji ne sadrže GMO, što će za bosanskohercegovačke potrošače predstavljati veliki korak naprijed u ostvarivanju prava na informisanost i slobodu izbora, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nedavno istraživanje stavova i mišljenja potrošača o genetski modificiranoj (GMO) hrani za ljude i životinje su pokazala da su bh. građani zabrinuti zbog ovih proizvoda i njihove prisutnosti na domaćem tržištu.

Istraživanje koje je, za GIZ projekat "Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije", provelo Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla, pokazuje da je većina od 1 000 anketiranih ispitanika protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Oko 90 posto intervjuiranih je spremno da plati više za hranu bez utjecaja GMO-a.

Većina ispitanika vjeruje da lokalno proizvedena hrana nije genetski modificirana, ali istraživanje pokazuje da bosanskohercegovački građani nemaju dovoljno informacija i znanja o GMO proizvodima, navodi se u saopćenju.