BiH
0

Održana prva sjednica Komisije za izbjegle i raseljene osobe u BiH

FENA
Danas je u Mostaru održana prva sjednica Komisije za izbjegle i raseljene osobe BiH tijekom koje je razmatrano Izvješće o radu u 2007. godini, a prezentiran je i Program rada Komisije za ovu godinu.

Na konferencija za novinare održanoj nakon sjednice nazočnima se obratio predsjednik Komisije Slavko Marin, koji je istaknuo kako će svi započeti projekti vezani za izbjegle i raseljene osobe na području BiH biti završeni na vrijeme.

Kada je riječ o programu rada za ovu godinu Marin je kazao kako je temeljni cilj Komisije za izbjegle i raseljene osobe BiH osigurati veći iznos financijskih sredstava za projekte koji bi se trebali realizirati tijekom ove godine, a koji su vezani za rješavanje pitanja kolektivnih centara.

Govoreći o zatvaranju kolektivnih centara na području F BiH Marin je kazao kako na tom području postoje kolektivni centri na oko 30 lokacija, te kako će tijekom ove godine na prostoru F BiH bit izgrađeno 456 stambenih jedinica pa bi do sredine godine trebalo biti riješeno stambeno pitanje 456 obitelji koje su smještene u tim centrima.

"Idućih dana napravit ćemo detaljnu analizu svega što bi se trebalo riješiti kada su u pitanju kolektivni centri, budući da imamo jako veliki broj osoba koje ne možemo smjestiti u stambeni objekt već ih moramo smjestiti u staračke domove ili neke druge centre", kazao je Marin.

Ministar za izbjegle i raseljene osobe F BiH Edin Mušić govoreći o financijskim sredstvima koja bi se trebala izdvojiti za rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba je kazao kako još uvijek sa sigurnošću na može kazati koliko će financijskih sredstava biti izdvojeno iz proračuna BiH za 2008. godinu jer on još uvijek nije usvojen.

"Nadamo se kako će proračun uskoro biti usvojen i da će s državne razine biti izdvojena veća financijska sredstva nego je to bilo slučaj u 2007. godini kada je s državne razine je izdvojeno samo 1,5 milijuna konvertibilnih maraka", kazao je Mušić.

Istaknuo je kako se već zna da će tijekom ove godine oba entiteta izdvojiti po oko 4 milijuna konvertibilnih maraka dok će Distrikt Brčko izdvojiti oko 650 tisuća konvertibilnih maraka, te kako postoji mogućnost kreditnog zaduženja kod OPEC Fonda.

"Vjerujem kako državni proračun neće imati u svojoj stavci za povratak izdvojeno manje od 10 milijuna konvertibilnih maraka, hoće li biti više od tog iznosa to ćemo još vidjeti kada bude usvojen", kazao je Mušić te je dodao kako će nakon usvajanja proračuna ponovno biti održana sjednicu u Sarajevu tijekom koje će biti raspoređena sva odobrena sredstva.

Kada je riječ o kolektivnim centrima na području Republike Srpske savjetnik predsjednika Vlade RS-a i član Komisije za izbjegle i raseljene osobe BiH Miladin Dragičević je kazao kako je na području RS-a u 22 općine postoji još uvijek 745 obitelji u kolektivnim centrima, međutim riječ je o osobama koje imaju po jednog ili dva člana koji su u stanju socijalne potrebe.

"Izvršili smo anketu kod stanara u kolektivnim centrima i njih 148 se izjasnilo kako žele nastaviti živjeti u socijalnim centrima. Tijekom sastanka Vlade RS locirali smo objekt koji bi mogli adaptirati za takve namjene i u njega bi mogli smjestiti osobe koje ne žele napustiti kolektivne centre", kazao je Dragičević.

Dodao je kako će se po završetku detaljne ankete do 1. ožujka znati na koji način smjestiti obitelji koje se još uvijek o tome nisu izjasnile.