BiH
3

Održana prva sjednica GV Tuzle: Većina najavila promjene, opozicija ne vjeruje u vlast

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli danas je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća (GV) ovog grada, gdje je za predsjedavajućeg izabran Aleksandar Vujadinović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, dok je za njegovog zamjenika imenovan Mirel Mišković iz Tuzlanske alternative.

Gradsko vijeće Tuzle ima 31 vijećnika. Sa 11 mandata predvodi SDP, a slijede Stranka demokratske akcije (SDA) sa šest, Savez za bolju budućnost (SBB) sa četiri, Tuzlanska alternativa sa tri te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, Demokratska fronta (DF) i Bosanska stranka (BOSS) sa po dva vijećnika. Iz reda nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Tuzle je Nedžad Jusić.

Prema riječima predsjednika Vujadinovića, četverogodišnji mandat trebao bi obilježiti, prije svega, korektan odnos vijećnika koji bi na civilizovanom nivou trebali rješavati probleme u interesu svih građana Tuzle.

"Time bi se stvorila baza da Tuzla u narednom periodu napravi progres kakav je bolji nego u prethodnim godinama. Gradsko vijeće će se truditi da na transparentan način pokuša izmijeniti administrativne prepreke koje postoje i na koje se svi žalimo. Ništa mimo zakona se neće moći riješiti, a mi ćemo se potruditi podržati sve ono što se bude moglo učiniti za stvaranje osnove i baze za dalji razvoj", istakao je Vujadinović.

Naglasio je i da će obaveza vijeća biti rad u interesu građana, a ne pojedinaca.

Parlamentarnu većinu čine SDP, DF, BOSS, Tuzlanska alternativa i predstavnik nacionalnih manjina Nedžad Jusić, a kako su istakli, politički partneri će djelovati u interesu građana Tuzle s ciljem kontinuiranog nastavka razvoja ovog grada i uspješnog rada vijeća.

Parlamentarna većina najavljuje i velike promjene kada je riječ o zapošljavanju, odnosno otvaranju novih radnih mjesta.

"Na tome smo insistirali i takav smo sporazum i potpisali. Mislim da ovaj put idemo zaista ozbiljno kada je riječ o ekonomiji, odnosno zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta. Naredne sedmice krećemo u realizaciju određenih programa koje smo dogovorili", kazao je predsjednik Kluba vijećnika Tuzlanske Alternative Mensur Alić.

Upozorio je i da bi parlamentarna većina mogla postati klimava ukoliko ne bude ispunjeno ono što je obećano građanima.

"U sporazumu je navedeno da se, ukoliko se u narednih šest mjeseci ne urade stvari koje su obećane, povučemo iz vlasti. Raspoloženje Gradske uprave i gradonačelnika Jasmina Imamovića promijenilo se za 100 posto. To je očito i primijećeno je tokom niza sastanaka koje smo imali u proteklom periodu", dodao je Alić.

Predsjedniku kluba vijećnika SDA Sabahudinu Imamoviću, kako je kazao, posebno će biti drago ako u narednom periodu dođe do promjene filozofije upravljanja Tuzlom.

"Tuzla neće moći izdržati još četiri godine lošeg upravljanja. SDA je ukazivala na to da Tuzli treba osigurati bolje poslovno okruženje u smislu otvaranja poslovnih zona, otklanjanja administrativnih barijera za pokretanje biznisa i privlačenje investitora, što će doprinijeti zapošljavanju", rekao je Imamović.

Naglasivši da će SDA podržati sve ono što je dobro za ovaj grad, Imamović je dodao da kao opozicionar nema povjerenja u ovu vlast.

Na upit da prokomentariše činjenicu da je parlamentarna većina sastavljena od stranaka koje u proteklom periodu nisu baš bile na istom fonu, Imamović je kazao da u politici nema vječnih prijatelja i neprijatelja.

"Valjda se i oni drže tog pravila. U politici vrijedi biti principijelan i sačuvati svoju političku vjerodostojnost. To se dugoročno isplati, a ostalo je politička trgovina. Mi ćemo kao opozicija nastaviti koristiti sve metode i sredstva parlamentarnog djelovanja. Insistirat ćemo kao i dosad da se strogo poštuje program kapitalnih investicija, gdje je utvrđena dinamika realizacije određenih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, jer da se on poštuje ne bismo imali neke projekte koji se ne realiziraju po deset godina, ali se ekspresno realiziraju neki gradonačelnikovi projekti pred same izbore", izjavio je Imamović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP) kazao je da u novom mandatu ima novih ciljeva u oblasti nastavka razvoja komunalne infrastrukture, poboljšanja kvaliteta života građana i ekonomske održivosti.

"Na prvoj narednoj sjednici idemo sa Nacrtom budžeta, jer nakon nacrta moramo imati minimalno 30 dana rasprave kako bismo što prije imali budžet. Nakon toga idemo sa nastavkom pravaca razvoja Tuzle", dodao je Imamović.

Najave da će u narednom periodu biti stvorene mogućnosti za minimalno četiri hiljade novih radnih mjesta Imamović je ocijenio vrlo realnim.

"Od te četiri hiljade minimalno 1.250 će biti otvoreno do 1. maja 2017. godine", rekao je Imamović te poručio da će u naredne četiri godine biti urađeno mnogo više nego što je obećano.