BiH
0

Održana prva radna sjednica ujedinjenog evropskog pokreta u BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Upravni odbor ujedinjenog Evropskog pokreta (EP) u Bosni i Hercegovini održao je danas u Sarajevu prvu radnu sjednicu nakon što su se Koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca u BiH – EP, okupljena oko ACIPS-a iz Sarajeva, i EPuBiH ujedinili da bi od 1. januara 2008. nastupili kao jedinstveni, objedinjeni EPuBiH.

Sjednica je održana radi donošenja odluka čija provedba će značiti početak funkcioniranja EP-a.

„Naš će pokret u budućem radu propagirati, prije svega, evropsku ideju, osnovne evropske vrijednosti i plasirati u prvi plan ono što se zove 'podizanje svijesti' svih naših građana u BiH o tome šta znači evropski put naše zemlje“, kazao je predsjednik EP-a Miodrag Živanović.

EP će, rečeno je, forsirati snažnu suradnju sa zemljama EU-a i šire. U svom poslu očekuje bitnu pomoć domaćih institucija, prije svega Vijeća ministara BiH i drugih institucija vladinog sektora.

Učesnici sastanka najavili su za februar veliku konferenciju na nivou BiH, na kojoj će sudjelovati više od stotinu članica EP-a, članica civilnog sektora, i gdje će biti detaljnije predstavljeni budući planovi.

Rečeno je i to da će EP biti nositelj manifestacija za obilježavanje 9. maja – Dana Evrope.

„To će biti dobar signal da su podjele unutar ove naše države, koje nažalost dominiraju u našim životima, ipak nešto vještačko i što pripada konstrukcijama. Čini mi se da je to prostor koji je za sada prazan, a koji bi naš pokret sa svim ljudima angažiranim u njemu zaista mogao ispuniti“, kazao je Živanović.

On je dodao da je dogovor o tim aktivnostima postignut s ambasadama Slovenije, Češke i Francuske, „triom koji trenutno vodi Evropsku uniju“.

Najavljeno je da će EP raznim prilozima i izdanjima kroz elektronske i štampane medije pokušati približiti „koncept Evrope“ građanima BiH.

Na početku sjednice ambasador Njemačke u BiH Michael Schmunk pozdravio je ujedinjeni EPuBiH porukom kako je „krajnje vrijeme da ideju o EU zajednički bolje zastupamo“.

„Mi, evropska porodica smo dugo čekali na vas. Sada ste se ujedinili i želimo s vama konkretno raditi“, kazao je Schmunk, dodajući da ovaj pokret u BiH mora biti toliko snažan da nijedan političar ne može to mimoići.

Uime ambasadorice Slovenije u BiH, Nataše Vodušek, njen zamjenik Edvard Kopušar je pročitao čestitku podrške EP-u u BiH i naglasio da „politika radi na tome da se poslije parafiranja stvore uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU".

„Želimo i radimo na tome da do tog potpisivanja dođe u periodu našeg predsjedavanja EU-om, do juna ove godine“, kazao je Kopušar.

Upravni odbor EPuBiH ima 17 članova. To su: Lamija Tanović, Mujo Parić, Jasminka Mujkanović, Igor Lukenda, Snežana Šešlija, Aleksandra Nikolić, Đorđe Radanović, Redžo Seferović, Svetlana Broz, Taida Horozović, Žarko Papić, Branko Todorović, Muhamed Mujakić, Haris Abaspahić, Jan Zlatan Kulenović, Davorin Pavelić i Sabina Pstrocki.