BiH
0

Održana prva konferencija socijalnog preduzetništva u BiH "Ja mogu da radim“

FENA
Na Ilidži je održana prva konferencija socijalnog preduzetništva u BiH “Ja mogu da radim“. Radi se o projektu ,“Skrbništvo i ponovno uključenje maloljetnika s posebnim fizičkim i psihičkim potrebama i promocija preduzetništva u sektoru socijalnih poslova u BiH“, koji finansira Italijanska Kooperacija za Razvoj, Ministarstvo Vanjskih Poslova Italije i ko-finansiraju italijanske regije Emilija Romagna I Marche.

Konferenciji su prisustvovali Direktor Italijanske Kooperacije za Razvoj u BiH Aldo Sicignano, rukovodilac projekta Giacomo Anastasi, zamjenik ministra Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica Kantona Sarajevo Mensur Peljto, predsjednik Konzorcija LE MAT Renate Georgen te članovi udruženja socijalnih preduzetnika "Uspon“.

Direktor Aldo Sicignano je istakao koliko je za ukupan razvoj BiH bitno ulagati u mlade generacije ove zemlje.

"Ovaj projekat je dio strategije Italijanske Kooperacije za Razvoj i daje mogućnost socijalne inkluzije u zemlji", potvrdio je direktor italijanske Kooperacije za Razvoj te dodao da on takođe ojačava institucije koje su na usluzi mladima i preko politike zapošljavanja olakšava uključivanje u rad mladih i osoba sa posebnim potrebama.

Naša država godinama se bavi osobama sa posebnim potrebama, nastavio je Sicignano. Značaj učešća "italijanskog sistema" preko internacionalne kooperacije očituje se preko ovog projekta dviju važnih italijanskih regija Emilia Romagna i Marche.

"Ovaj projekat baziran je na dva temeljna principa: prvi da je posao prilika za inkluziju i empowerment osobama s posebnim potrebama, a drugi ostvarivanje profita preduzeća, tako da socijalno preduzeće postaje mjesto gdje osobe sa posebnim potrebama postaju dio ljudskih resursa, kao što se to vidi iz brojnih primjera u Italiji i Evropi“.

Giacomo Anastasi , rukovodilac projekta „Skrbništvo i ponovno uključenje maloljetnika sa posebnim fizičkim I psihičkim potrebama i promocija preduzetništva u sektoru socijalnih poslova u BiH, podsjetio je da je priznavanje prava osobama s posebnim potrebama sastavni dio jedne demokratske i civilizovane zemlje.

Za Italiju, nastavio je Anastasia, projekat je naročito značajan jer 2008. godina obilježava tridesetgodišnjicu stupanja na snagu zakona "Basaglia" zahvaljući kojem su zatvorene psihijatrijske bolnice u Italiji i na taj način izazvale revoluciju koja je društvo približila osobama s posebnim potrebama.

Ovaj projekat je ostvaren zahvaljujući sredstvima od 3,5 miliona eura. Sastoji se iz tri osnovne komponente - edukativna, socijalno-zdravstvena i socialno-preduzetnička.

Cilj inicijative je osnažiti borbu protiv socijalnog odstranjivanja i isključivanja usmjeravajući se naročito na skrbništvo i ponovno uključenje maloljetnika s posebnim potebama, kao i promovisanje raznih usluga namijenjenih osobama s posebnim potrebama, saopćeno je danas iz Ureda za štampu - Cooperazione Italiana.