BiH
0

Održana promocija monografije "Merhamet - 100 godina"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Stogodišnja historijska misija dobrotvornog društva "Merhamet" opisana je u monografiji "Merhamet - 100 godina", poručio je autor Ruždija Adžović na večerašnjoj promociji tog djela u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

"To je knjiga napisana, kao što i sam naziv govori povodom stogodišnjeg jubileja dobrotvornog društva Merhamet. Ja sam pokušao da opišem tu stogodišnju historijsku misiju Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet na jedan drugačiji način", istakao je autor Adžović.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja je posvećena periodu agresije na BiH između 1992. i 1995. godine kroz poglavlje "Svjedoci".

"To je i najobimnije poglavlje koje bi moglo biti knjiga sama za sebe", rekao je Adžović pojašnjavajući kako se u tom poglavlju govori o akterima događaja, aktivistima Merhameta, koji su tokom svog rada nerijetko gledali smrti u oči.

On je dodao da knjiga ima 16 poglavlja, istakavši da je uporedo sa ovom monografijom radio i jednu kraću verziju monografije za tursko tržište koja je nedavno na turskom jeziku objavljena u Turskoj.

Priprema monografije trajala je oko šest mjeseci.

Jedan od promotora koji je bio i recenzent monografije, akademik Muhamed Filipović istakao je da je u jednoj zemlji kao što je BiH, gdje se mijenjalo toliko vlasti od kojih je svaka manje više bila diskriminatorski raspoložena prema nekim elementima i stranama bosanskog života, doživjeti 100 godina jednog humanitarnog poduhvata velika stvar.

"Već sama činjenica da je Merhamet osnovan prije 100 godina predstavlja nešto izuzetno značajno. S druge strane, da se to obilježava znači da je ta ideja živa", pojasnio je Filipović.

Prema njegovim riječima, na osnovu onoga što se može vidjeti iz proučavanja 'Merhameta', proizilazi zaključak da je 'Merhamet' živio sudbinu svoga naroda.

"Zabranjivan je onda kada je diskriminacija prema tom narodu bila kulminirala, a oživljavao onda kada su prilike zahtijevale da se spašavaju goli životi kao što je bilo u Prvom i Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem ratu izazvanom agresijom na BiH", dodao je Filipović.

Prema riječima predsjednika MDD Merhamet Hajrudina Šahića, sama činjenica da je iza Merhameta jedno stoljeće djelovanja svakako govori o potrebi izdavanja monografije koja će svjedočiti generacijama koje dolaze o onome što je ovo društvo uradilo u proteklom vremenu.

"Da se ne bi otrglo vremenu zaborava, mi smo uradili monografiju ne čekajući da to drugi urade za nas. Mi želimo da svoju historiju mi pišemo. Ova monografija je jedna od sadržajnijih monografija na prostoru cijele BiH", istakao je Šahić i dodao kako je ovo jedna historijska knjiga koja će svjedočiti o onome što je Merhamet uradio u proteklih 100 godina.