Petrovo
0

Održana "Ozrenska tucijada", pobjednik Drago Mlađenović

SRNA
Održavanjem "Ozrenske tucijade" kod manastira Ozren u opštini Petrovo danas je počela manifestacija "Susret sa našim porijeklom", koju organizuje Odred izviđača "Sveti Nikola" iz ove opštine.

Prvi pobjednik tucijade je izviđač Drago Mlađenović, učenik Osnovne škole "Sveti Sava" iz Kakmuža.

Starješina Odreda izviđača Boško Vasić rekao je Srni da je cilj projekta "Susret sa našim porijeklom" da duhovno osnaži mlade učešćem u tradicionalnim običajima.

"Ovo je jedna od naših značajnih aktivnosti koja predstavlja duhovno osnaženje mladih i njihovo upoznavanje sa vjerom i porijeklom", rekao je Vasić. 

Profesor u Osnovnoj školi "Sveti Sava" iz Kakmuža Slavica Jović rekla je da se ovom akcijom kod djece razvija ljubav prema tradiciji i korijenima, a da se mladi druže i pozitivno socijalizuju.

U okviru projekta "Susret sa našim porijeklom", povodom Velike Gospojine 28. augusta, izviđači će organizovati sedmodnevnu izviđačku školu u prirodi, a na Vavedenje Presvete Bogorodice, 4. decembra, bit će organizovan "Dan molitve", kada će novi članovi odreda položiti izviđački zavjet i dati izviđačko obećanje.

Odred izviđača "Sveti Nikola" iz Petrova okuplja više od 100 izviđača raspoređenih u tri izviđačke čete i jednom jatu poletaraca.