BiH
0

Održana komemorativna sjednica Skupštine Opštine Srebrenica

FENA
U okviru obilježavanja 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice danas je održana komemorativna sjednica Skupštine Opštine Srebrenica.

Načelnik Opštine Abdurahman Malkić istakao je da je ovaj skup posvećen sjećanju na sve žrtve koje su stradale tokom ratnih dešavanja.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe odbornici Skupštine Opštine Srebrenica odali su poštu i Bošnjacima i Srbima iz Srebrenice.

Predsjednik Skupštine Opštine Radomir Pavlović istakao je da se na ovaj način otvara put ka izgradnji Srebrenice kao multietničke zajednice, i uz uvažavanje različitosti, ovdje se može graditi budućnost i život u slozi.

Komemorativnoj sjednici prisustvovao je i Kliford Bond, specijalni izaslanik OHR-a za Srebrenicu koji je izrazio uvjerenje da odavanje pošte svim žrtvama doprinosi pomirenju i zajedničkom radu na izgradnji bolje budućnosti u duhu otvorenosti i dijaloga.

Danas će se u Memorijalnom centru obaviti dodjela najviših priznanja pod nazivom "Potočarska povelja“ pojedincima i organizacijama koji se bore na putu za istinu.

Tabuti sa posmrtnim ostacima 307 srebreničkih Bošnjaka će se u večernjim satima prenijeti u Memorijalni centar i postaviti pored već iskopanih mezara.

Zajednička dženaza će se klanjati sutra, kada se očekuje dolazak oko 40.000 članova porodica žrtava, prijatelja i komšija, kao i građana iz cijele BiH i evropskih zemalja.

Prisutnima će se obratiti Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH , Charles English, ambasador SAD-a u BiH i Abdurahman Malkić, načelnik Opštine Srebrenica.