BiH
0

Održana komemoracija u povodu smrti profesora Mile Delića

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
U povodu smrti profesora emeritusa Mile Delića danas je na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održan komemorativni skup tijekom kojega su o radu toga istaknutog profesora govorili njegovi suradnici i prijatelji.

U ime Fakulteta obratila se pročelnica Studija biologije Svjetlana Stanić-Koštroman, kazavši kako je profesor Delić bio osoba koja će, s obzirom na njegov stručni i znanstveni doprinos, pedagoški rad i plemenitosti, zatim dobrot i zauzetost za studente, kolege i suradnike, biti trajno upisana u povjest Studija biologije i Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti.

"Osobno sam kao studentica, a kasnije i djelatnica Fakulteta i Studija biologije, imala sreću i privilegiju poznavati prof. Delića i od njega učiti. Pamtit ću ga kao vrsnog profesora, a iznad svega i velikog čovjeka, uzora kojega valja slijediti", kazala je, pored ostaloga, pročelnica Stanić-Koštroman.

O pokojnom profesoru Deliću tijekom govorile su i njegove kolege prof. dr. Paula Durbešić i prof. Jakov Pehar te dugogodišnji prijatelji Đuro Maričić.

Mile Delić rođen je 1933. godine u Jasenici kod Mostara. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Sarajevu gdje je kasnije stekao i stupanj magistra znanosti, nakon čega je obranio i vrlo zapaženu doktorsku tezu iz polja biologije. Objavio je niz znanstvenih radova, publikacija, a bio je sudionik i velikog broja znanstvenih i stručnih skupova te autor niza stručnih osvrta, prikaza i recenzija. Svojim radom i zalaganjem postavio je temelje razvoja biološke znanosti na Sveučilištu u Mostaru i dao izniman doprinos razvoju Studija biologije i Fakulteta u cjelini.

Mile Delić tragično je nastradao sa svojom suprugom Razijom, u saobraćajnoj nesreći koja se 25. marta 2014. dogodila na izlazu iz Mostara prema Sarajevu, na raskrižju naselja Zalik.