BiH
0

Održana Javna tribina HDZ BiH "Slušamo vas“ u Mostaru

Sarajevo-x.com
Javna tribina HDZ BiH pod nazivom "Slušamo Vas“ održana je u petak 10. rujna 2010. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u području dijela Mostar- jugozapad. Na tribini su govorili Velimir Jukić, kandidat HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH, dr. Mladen Bošković, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH i Denis Lasić, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu Hercegovačko neretvanske županije.

Velimir Jukić, kandidat HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH objasnio je kako je HDZ BiH oduvijek branio i štitio nacionalne interese Hrvata u BiH, te kako će to nastaviti činiti i u budućnosti. „Mostar jeste i biti će još veće duhovno, kulturno, gospodarsko i svako drugo središte Hrvata u BiH. Mostar ima taj potrebni potreban potencijal i to je u interesu Hrvata iz cijele BiH. HDZ BiH će se kroz ustavne reforme svim silama zalagati da Mostar bude središte hrvatske federalne jedinice u kojoj će Hrvati biti većinski narod. Na taj ćemo način osigurati da hrvatski narod bude institucionalno jednak s ostala dva naroda koji žive u BiH“, kazao je Jukić.

Napomenuo je i važnost pobjede kandidatkinje HDZ BiH u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, kao i važnost da predsjednik Vijeća ministara BiH konačno bude Hrvat. „Vrlo je važno da HDZ BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto ostvare planirani broj glasova, jer ovlasti člana Predsjedništva BiH nisu male, kako ih neki žele prikazati. Promatrajući raspoloženje među hrvatskim narodom smatram kako će planirana brojka od 130 000 glasova biti premašena. Uvjeren sam da je hrvatski narod kroz prethodne četiri godine prepoznao tko ne želi jedinstvo među Hrvatima.“ poručio je Jukić.

Dr. Mladen Bošković, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u svom obraćanju nazočnima je obrazložio kako je potrebno da što veći broj Hrvata u BiH izađe na predstojeće izbore, te kako je od velike važnosti tko će voditi pregovore u ime Hrvata u svezi promjene Ustava BiH koja će se dogoditi nakon izbora. „Bošnjaci BiH vide kao građansku, odnosno unitarnu državu, Srbi vide dio teritorija koji su osvojili ratom kao državu u državi. Gdje je tu treći narod i gdje su tu Hrvati. HDZ BiH je uistinu snaga hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. HDZ BiH tu potrebnu snagu crpi iz svih Hrvata koji žive u BiH, od svih svojih članova i simpatizera, od svih svojih kandidata sa svih razina vlasti, pa sve do predsjednika dr. Dragana Čovića i kandidatkinje HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto. HDZ BiH je postigla jedinstvo u svojim redovima zaslugom predsjednika dr. Dragana Čovića“, kazao je Bošković.

Denis Lasić, nositelj liste HDZ BiH za Županijsku skupštinu HNŽ-a u svom se izlaganju dotaknuo svih važnih pitanja i problema s područja grada Mostara i HNŽ-a, te aktualne vlasti, koja je Županiju dovela u katastrofalno stanje. „Prije četiri godine na vlast su došli neki koji su se dali potpuno u podaništvo bošnjačkih političkih elita, samo zato da bi oslabili najjaču političku stožernu stranku Hrvata da obnaša vlast. Zbog toga su danas prisutne posljedice koje danas osjećamo, a to su katastrofalan rad vlade, katastrofalno stanje u MUP-u HNŽ-a, u ministarstvu prosvjete, totalna nebriga za hrvatske medije, i za opstojnost kulture i hrvatskog jezika, kao i svega ostalog, a da se i ne govori o braniteljskoj populaciji, jer su oni potpuno zaboravljeni od strane Vlade HNŽ-a, te su ih ministri koji djeluju u sastavu Vlade HNŽ-a branitelje predali u ruke kojekakvih sarajevskih komisija koji se igraju sa njihovom sudbinom. To su samo neki od razloga zašto se treba promijeniti aktualna vlast u HNŽ-u. Zbog svega toga, evidentno je kako će HDZ BiH ostvariti i više od 11 zastupnika u HNŽ-u“, naglasio je Lasić.

Prije održavanja tribina izaslanstvo HDZ BiH položilo je vijence ispred spomenika poginulim braniteljima HVO-a ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, te razgovaralo s časnicima-ratnim zapovjednicima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.