Dr. Eminović počasni predsjednik
0

Održana izborna skupština Bošnjačke nacionalne fondacije

FENA
U Sarajevu je sinoć u hotelu Evropa održana Izborna skupština Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF).

Izabran je novi Upravni odbor od sedam članova u sastavu: Hako Duljević, Mirsad Čaušević, Mirza Šabić, Haris Sejdić, Tarik Kurbegović, Šefadil Ličina i Enes Salkanović.

Na čelu Upravnog odbora u naredne četiri godine će biti Hako Duljević, saopćeno je iz Bošnjačke nacionalne fondacije.

Nakon izborne održana je i redovna skupština Bošnjačke nacionalne fondacije na kojoj je učešće u radu uzelo više od 250 eminentnih delegata i gostiju iz zemlje i inozemstva

U radnom dijelu redovne Skupštine definiran je trajni status fondacije na način da su istu osnivači Muharem Sejdić, Mirsad Čaušević i Hako Duljević, uime svih osnivača, proglasili Vakufom.

Spomenuti osnivači Fondacije potpisali su vakufnamu, umjetnički rad akademika Mehmeda Akšamije i naglasili da je Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) nacionalni vakuf bošnjačkog naroda.

Za počasnog predsjednika fondacije izabran je dr. Sadrija Eminović.

Ovom prilikom su prisutni informirani o dosadašnjim aktivnostima Upravnog odbora u osnivanju, koje su se uglavnom odnosile na stvaranje pravnih i organizacijskih pretpostavki za njegov uspješan rad.

Svi zainteresirani su imali priliku popunjavanjem pristupnice postati članovi Kluba prijatelja fondacije kojim upravlja Savjet od 19 članova za čijeg predsjednika je, od UO, izabran Ahmet Ahmatović, a za potpredsjednika Amir Mulalić.

U svečanom dijelu Skupštine prisutnima su se obratili: dr. Sadrija Eminović, predsjednik BANU, prof. Ferid Muhić, muftija Muamer ef. Zukorlić i dr. Mustafa ef. Cerić.

Misija Fondacije je osigurati kontinuitet u finansiranju krucijalnih nacionalnih bošnjačkih institucija, programa i projekata, a prije svega Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i Svjetskog Bošnjačkog kongresa koji će danas biti odražan u Sarajevu.