BiH
1

Održana generalna proba devete Maturantske parade

Klix.ba
Generalna proba devete Maturantske parada održala se jučer u prostorijama Univerziteta u Travniku uz učešće 500 maturanata i maturantica iz sarajevskih srednjih škola.

Maturanti i maturantice su plesali quadrille i radili animacije za Paradu koje su u protekla tri mjeseca koliko traju probe, učili pod vodstvom Plesnog kluba Aster i Plesne akademije Romantik.

Član organizacionog odbora devete Maturantske parade te ujedno predsjednik Plesnog kluba Aster, Vedran Marčeta, istakao je da je ovo bilo prvo veće okupljanje maturanata i maturantica nakon nekoliko mjeseci treninga u manjim grupama.

"Kako bismo što spremniji i organizovaniji dočekali Paradu, okupili smo maturante i maturantice na jedno mjesto kako bi vidjeli šta ih čeka u petak. Imali smo jedno super druženje na kojem smo ponovo, plesom, širili pozitivnu energiju", rekao je Marčeta te pozvao sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da 22. maja izađu na trgove u svojim gradovima i osjete atmosferu Maturantske parade.

"Sigurno nas očekuje pozitivna ludnica u svim bosanskohercegovačkim gradovima, a nakon zvaničnog dijela programa, u Sarajevu posebno za ovu priliku organizujemo i koncert Tropico benda u Domu mladih tako da ćemo uz pozitivnu atmosferu zaokružiti cijeli projekat", dodao je Marčeta.

"Nakon nekoliko mjeseci priprema konačno se bliži dan kada ćemo svi zajedno otplesati naš posljednji srednjoškolski ples. Već od prvih treninga imamo jedno divno iskustvo u kojem smo upoznali dosta naših vršnjaka i vršnjakinja i sigurno je da ćemo nakon 22. maja biti bogatiji za nova znanja i nova poznanstva", rekla je jedna od učesnica Maturantske parade.

Deveta Maturantska parada u organizaciji Plesnog Kluba Aster i Plesne akademije Romantik, održat će se u petak, 22. maja i okupit će više od tri hiljade maturanata iz Sarajeva, Zenice, Travnika, Bugojna, Gacka i Bosanskog Grahova koji će zajedno, tačno u podne, plesati kadril uz muziku Johana Štrausa mlađeg, "Fledermauss-Quadrille". U cjelokupnom projektu će ove godine u sinhroniziranom plesu na gradskim trgovima i ulicama i na više od 70 lokacija u 15 država, učestvovati više od 30 hiljada maturanata i maturantica.