BiH
1

Održana druga biciklijada u Sanskom Mostu

Klix.ba
U organizaciji Auto-moto kluba 70 u Sanskom Mostu uspješno je održana druga, sada već tradicionalna biciklijada povodom Evropske sedmice mobilnosti, koja je ove godine realizirana širom svijeta pod motom "Čist vazduh – ti si na potezu".

Kako je i planirano, svi učesnici okupili su se ispred sportske dvorane i svečanim defileom kroz glavnu ulicu grada uz podršku MUP-a Sanski Most, promovisali glavnu poruku kampanje, te na taj način ukazali da svaki građanin može utjecati na zaštitu zdravlja i kvalitet života. Sanskoj biciklijadi se priključio i načelnik Sanskog Mosta dr. Mustafa Avdagić, koji je zajedno sa učesnicima svojom vožnjom uveličao ovaj značajan događaj.

"Ove godine su nam se priključili iskreni zaljubljenici ovog prijevoznog sredstva. Iako je odaziv građana mogao i trebao biti veći, sretni smo što je na biciklijadi bio najveći broj najmlađih učesnika u saobraćaju za koje se vrijedi boriti. Zajedničkom vožnjom bicikla pokazali smo da vozimo jer volimo i da u našem gradu postoje ljudi kojima je saobraćajna kultura i pozitivno druženje dio života, te da možemo utjecati na kvalitetniji i ljepši život u Sanskom Mostu. Nastojat ćemo da i dalje organizujemo ovakve i slične aktivnosti", poručuju iz Auto-moto kluba 70.

Podršku organizatoru svojim dolaskom i vožnjom pružio je u ime kluba biciklista Alija iz Bosanske Krupe - BK 2012, ali i Udruženje Prijatelji životinja Sanski Most, kao i Centar za izgradnju mira Sanski Most.

"Kako je ovo kampanja koju, prije svega, trebaju voditi opštine uz saradnju sa udruženjima koja promovišu održive vidove kretanja, potrebno je preuzeti veću odgovornost kao i planiranje većeg sadržaja tokom čitave sedmice, ali i godine. Za sada velika pohvala ide udruženjima u BiH koja su shvatila da je već odavno krajnje vrijeme za mijenjanje navika građana, ali isto tako je vrijeme da se navike i predstavnika lokalnih vlasti počnju mjenjati", naglasio je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Najveći fokus posvećen je školarcima i roditeljima te navikama koje se odnose na način odlaska u školu i povratka kući. Svi učesnici kao pohvalu za učešće i za razmišljanje o zaštiti životne sredine te o sigurnijem kretanju u gradu, nagrađeni su majicama, pernicama i drugim školskim priborom, koje je osigurao Kids festival iz Sarajeva.

U okviru obilježavanja Evropskog dana bez automobila u Sanskom Mostu, a s ciljem promocije vožnje bicikla, vozila se i ruta dužine blizu 11 km u pravcu sela Hrustovo – Begina Glavica do mjesta budućeg Sportsko-edukativno rekreativnog centra sa cross stazom, gdje bi se ljubitelji prirode i cross vožnje u budućnosti trebali više sastajati i imati različite edukativne radionice, druženja i takmičenja.

“Učesnici sanske biciklijade su i planinarili do legendarne Hrustovačke pećine, gdje su pružili podršku Centru za izgradnju mira i obradovali, kako uši, tako i dušu. Nastup sanskog hora Harmonija, u sklopu 4. međunarodne sedmice mira, je bio veličanstven. Na kraju smo svi zajedno uživali u prirodi i razgovoru. Ovom jednodnevnom akcijom, ali i umrežavanjem, podižemo svijest svih učesnika u saobraćaju i ukazujemo na alternativne opcije prijevoza, promovišemo biciklizam, zdraviji život i zaštitu životne sredine. Srdačno hvala svima koji prepoznaju i podržavaju našu misiju i ciljeve”, rekla je Amila Saleš iz Auto-moto kluba 70.