BiH
0

Održana četvrta sjednica NATO Koordinacionog tima VMBiH

FENA
Četvrta sjednica NATO Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH, kojom je predsjedavao zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak održana je danas u zgradi Ministarstva odbrane BiH.

Razmatrana je izrada Prezentacijskog dokumenta Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), a usvojena je informacija o trenutnom stanju u oblasti implementacije Sporazuma o sigurnosti sa NATO-om.

Također, razmatrana su pitanja vezana za implementaciju Sporazuma o statusu stranih vojnih snaga (PfP SOFA), te s tim u vezi i informacija o posjeti članova Koordinacionog tima Vijeća ministara Estoniji.

Prijedlog Prezentacionog dokumenta IPAP-a je u završnoj fazi i on će biti dostavljen Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH do februara 2008. godine na usvajanje, da bi se mogao uputiti u Brisel prije početka NATO samita, koji se od 2.-4. aprila održava u Bukureštu.

IPAP je najopširniji i najvažniji dokument na kojem je BiH kao zemlja partner dosad radila na putu prema članstvu u NATO.

Pored obaveza koje zemlja preuzima u odbrambenom i vojnom sektoru, u IPAP-u se tretiraju i druga politička i sigurnosna pitanja, kao i teme vezane za civilno planiranje odgovora na krizne situacije, nauku, ekologiju, odnose s javnošću i drugo.

Vezano za Sporazum o statusu stranih vojnih snaga (PfP SOFA), Koordinacioni tim će predložiti Vijeću ministara BiH da se ovaj Sporazum implementira kroz poseban zakon.

Kako je naglasio predsjednik NATO Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH Igor Crnadak, na narednom samitu NATO-a očekuje se podizanje saradnje sa NATO-om na viši nivo, a kao važan faktor za dalje napredovanje BiH u punopravno članstvo u NATO-u istaknuto je i proširenje učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru u 2008. godini, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.