BiH
0

Održana Božićna liturgija u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice

FENA
U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je održana sveta Božićna liturgija, koju je služio mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Ovom prilikom pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Pavla u kojoj se, između ostaloga, kaže kako je "sin Božiji došao da nas pozove u neprolazno carstvo Božije i uvede nas u stvarnost vječnog života budući da je on, Gospod naš, uvijek put, istina i život.

Događaj Hristovog rođenje od djeve Marije sabira sva nadanja i iščekivanja ljudska kroz vijekove koji mu predhode kao i vjeru svih kasnijih vijekova do danas i trajat će kroz sve vijekove do vječnosti. To je punoća vremena, jer su Bog i čovjek u ličnosti Hrista spasitelja sjedinjeni. Bog se rađa kao čovjek, ne prestajući biti Bog kako bi čovjek mogao postati Bog po blagodati ne, prestajući biti čovjek", navodi se u poslanici.

Dodaje se da svaki Hrišćanin treba da bude takav čovjek da ga se Bog nikad ne postidi.

„Možemo mi to blagočestivi narode Božiji. Samo ako se malo potrudimo, uspjet ćemo u dobrom djelu blagočestive vjere. Naša vjera da je Hristos spasitelj svijeta i čovjeka čini nas spremnima i sposobnima da uvijek služimo boljitku i spasenju svijeta. Sin Božiji nas radi i našega spasenja radi postao je čovjek, služeći nama i našem spasenju“, kaže se, između ostaloga, u poslanici patrijarha Pavla.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je čestitku vjernicima, pozdravljajući ih drevnim i starim hrišćanskim Božićnim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“.

Kazao je kako je odlučio da ne čita ponovo poruku koju je uputio prije nekoliko dana, nego se pridružuje poslanici patrijarha Pavla i svih otačastvenih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, „koji ovom poslanicom žele sve ono što je najljepše, ne samo nama Srbima koji proslavljamo danas ovaj veliki hrišćanski praznik, nego i svima ostalim ljudima, pa to i mi činimo svima ljudima dobre volje, svima ljudima mira, svima ljudima ljubavi međusobne, a to je nama danas itekako potrebno“.

„Ovom prilikom hoću samo da vas zamolim da vodite računa o svojoj djeci, jer su nam djeca u opasnosti, kako od alkohola još više od droga, a ona se uvukla vrlo mnogo u našu sredinu. Učite svoju djecu da najprije poštuju svoje roditelje, jer su to njihovi prvi učitelji i najtopliji učitelji. Privodite ih toplome ognjištu svome, njegujte običaje svoje i neka vaš dom uvijek bude topla crkva u malome, neka tako bude i neka vam je sretan i bogoblagoslovljen ovaj veliki praznik – Mir Božiji, Hristos se rodi“, kazao je mitropolit dabrobosanski Nikolaj.