BiH
0

Održana "Bečka večer", večer solidarnosti i prijateljstva

FENA
(Foto: FENA)
“Bečka večer” koju po osmi put organizira Compres Sarajevo - Kontaktbiro Grada Beča održana je sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH.

Uime Grada Beča prisutne je pozdravila Anica Matzka-Dojder, gradska vijećnica i zastupnica u bečkom Pokrajinskom parlamentu koja je naglasila da je ova večer organizirana zbog situacije u BiH koja je uzrokovana poplavama i klizištima i da ima karakter solidarnosti i prijateljstva dvaju gradova.

Matzka-Dojder je govorila o prvim danima kada su se pojavile poplave u BiH i regionu. Naglasila je da su se prvo organizirale grupe bh. ljudi koji žive u Beču, da se tek onda problem počeo shvatati u Vladi Austrije i da je Grad Beč prvi učinio to da je za žrtve poplava u regionu stavio 400.000 eura pomoći na raspolaganje, od kojih će 200.000 eura biti upotrijebljeno kao akutna pomoć, a ostalih 200.000 eura iskorišteno za obnovu objekata koji su uništeni u poplavama i klizištima, dok je Vlada Austrije za pomoć u Jugoistočnoj Evropi do sada donirala ukupno milion eura.

Na kraju druženja umjetnici iz Beča su najavili postavku izložbe u Sarajevu koja je posvećena 100 godišnjici Prvog svjetskog rata.

Izložba će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji i građani će je moći pogledati tokom cijelog ljeta.