Povodom Dana planete Zemlje
0

Održana akcija "Očistimo Olovo u jednom danu"

Klix.ba
(Foto: Safet Huseinović)
Udruženim snagama, povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, U G Nova vizija, P. D. Smolin i Rafting klub Olovo organizovali su akciju čišćenja grada Olova.

Ovom prilikom su očišćena dvorišta osnovne i srednje škole, gradski parkovi, područje oko spomenika, obale triju rijeka i izletište Zeleni vir.

Zahvaljujući vrijednim članovima i aktivistima pomenutih organizacija, srednjoškolcima MSŠ Musa Ćazim Ćatić i savjesnim građanima, akcija je uspješno realizovana po devizi "Misli globalno - djeluj lokalno".

Prikupljeni su deseci vreća smeća, uređeno područje oko spomenika, obale rijeka i izletišta. Trud se isplatio i sada građani Olova mogu uživati u čistijoj okolini. Sama akcija je trening globalnog projekta "Let's do it!“ i akcije "Očistimo Bosnu i Hercegovinu u jednom danu", koja će se održati u septembru ove godine. Vjerovati je da će ova ekološka akcija izazvati pozitivnu reakciju i podići svijest građana o važnosti očuvanja životne sredine te da će biti primjer drugim gradovima.

Predsjednik Udruženja građana Nova vizija Dželil Zukić ističe da općina Olovo obiluje brojnim prirodnim ljepotama, kao što su rijeke (Bioštica, Stupčanica i Krivaja ), termalni izvori i čist zrak, kojem doprinose šume i optimalna nadmorska visina. Sve ovo se može iskoristiti da se grad Olovo pretvori u turističku atrakciju, jer su rijeke povoljne za ribolov i rafting, termalne vode za liječenje, a brojna izletišta i kupališta za odmor i rekreaciju.

"Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje raftinga da se pridruže 12. Međunarodnom Krivaja raftingu, koji će se održati u Olovu 25. i 26. maja, kada je predviđeno spuštanje niz Biošticu (15 km) i Krivaju (72 km) u tri etape", dodaje Zukić.