BiH
0

Održana 84. sjednica Vlade KS-a

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj današnjoj sjednici donijela Odluku o pokretanju likvidacionog postupka nad privrednim društvom "Dimnjačar" d.j.l. kao i Odluku o pokretanju likvidacionog postupka nad privrednim društvom PZ "Traser" d.d. Sarajevo.

Nakon višegodišnjeg nerješenog pravnog statusa ovih društava, te provedenih i poništenih postupaka privatizacije i nemogućnosti da se dođe do relevantnih podataka o stanju državne imovine Vlada KS je ovim odlukama pokrenula postupke likvidacije, a troškove za provođenje likvidacionog postupka teretiće poziciju Ministarstva privrede KS.

Zakonom o privrednim društvima FBiH iz 2007. godine propisano je da su sva privredna društva dužna uskladiti oblik, firmu, osnovni kapital i statut s ovim zakonom i podnijeti prijavu za upis u registar društava najkasije do 30. juna 2008.

Kako je skupštine ovih društava nemoguće održati jer su propušteni svi rokovi za usklađivanje statusa društava i mogućnosti njihovog upisa u sudski registar, krenut će se u likvidacione postupke ova dva privredna društva.

Polaganjem zakletve vjernosti na preuzimanje dužnosti u državnoj službi pred Vladom Kantona Sarajevo, Velija Nuhanović je danas preuzeo dužnost direktora Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

U januaru mjesecu ove godine donesen je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći u Kantonu Sarajevo. Ministrica pravde i uprave KS Dijana Tabori istakla je važnost formiranja i početka rada Zavoda.

"Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći i formiranje Zavoda o pružanju te pomoći jeste jedan o prioriteta Ministarstva pravde i uprave KS. Postavljenje direktora je korak za početak rada ovog Zavoda. Potrebno je da provedemo i ostale zakonske procedure kako bi Zavod počeo raditi u svom punom kapacitetu, bio na raspolaganju svim građanima Kantona Sarajevo, a koji po spomenutom Zakonu imaju pravo za dobijanje besplatne pravne pomoći", kazala je.

Ministrica je izrazila nadu da nećemo dugo čekati do zvaničnog otvaranja Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, saopćeno je iz Press službe KS-a.