Sarajevo
0

Održana 44. redovna sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH danas je, do naredne sjednice, odgodilo donošenje odluke o davanju saglasnosti na prijedlog za organizovanje regionalne konferencije u okviru Ženevske deklaracije o oružanom nasilju i razvoju za zemlje jugoistočne Evrope i Kavkaza, Sarajevo - oktobar 2008. godine - i predložilo da se i dalje vrše konsultacije sa zemljama učesnicama konferencije.

Predsjedništvo BiH je danas u Sarajevu utvrdilo program i sastav državne delegacije za zvaničnu posjetu Republici Turskoj 3. septembra.

Prihvaćen je poziv za posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope 30. septembra.

Također, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o realizaciji nerealizovanih ugovora o prodaji pokretne vojne imovine iz člana 11. Sporazuma i zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da preduzme sve potrebne aktivnosti za izvršenje ugovora iz člana 1. u skladu sa Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini, koja će i dalje služiti za potrebe odbrane.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj sa 6. pregledne konferencije o provođenju Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, koja je održana u Beču 3. i 4. jula.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Bjelorusije o ukidanju viza za putovanja za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju majora Predraga Novalije, oficira za vezu s 39. pješadijskom brigadom Multinacionalne divizije Bagdad. Donesena je Odluka o imenovanju majora Rodoljuba Ilića, oficira za vezu s Komandom Multinacionalnih koalicionih snaga u Iraku.

Predsjedništvo BiH danas je prihvatilo finansijske izvještaje Centralne banke BiH na dan 30. 6. 2008. godine i donijelo zaključak da Centralna banka BiH zbog pozitivnih rezultata u radu bude pohvaljena.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Poljske o saradnji u poljoprivredi.

Donesena je i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Crne Gore o saradnji u kulturi.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju BiH Okvirnoj konvenciji WHO-a o kontroli duhana.

Donesene su odluke o ratifikaciji: Ugovora o kreditu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj - Projekt rekonstrukcije željeznica dionica (I) Sarajevo - Bradina, Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj - Projekt putne infrastrukture i sigurnosti na putevima, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.