BiH
64

Održana 15. "Kritična masa": Vožnjom kroz Sarajevo biciklisti poručili da su i oni dio saobraćaja

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Petnaesta “Kritična masa”, vožnja biciklom kroz Sarajevo održana je danas u organizaciji Biciklističkog kluba “Trek Team Sarajevo”, a učesnici su još jednom na ovaj način skrenuti pažnju na sigurnost biciklista.

Organizatori, Biciklistički klub "Trek team", na ovaj način nastoji podsticati druge učesnike u saobraćaju, vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju, podsticati općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, kao i na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

Biciklisti su se okupili na platou ispred Sarajevo City Centra, nakon čega su vozili do Vijećnice odakle su se uputili do Vilsonovog šetališta na Grbavici gdje se i završava vožnja. Samir Hajdarević, predstavnik "Trek team" podsjetio je da je riječ o 15. "Kritičnoj masi" koja se održava u Sarajevu.

"Kritična masa je spontano okupljanje biciklista koji svojom masovnošću pokušavaju skrenuti pažnju na bicikliste koji se kreću kroz ovaj grad, da se vodi računa o propisima u saobraćaju, da smo i mi dio ovog saobraćaja", istakao je Hajdarević.

Naglasio je da i danas poručuju da su i "biciklisti dio saobraćaja". Hajdarević je podsjetio da ne zaustavljaju saobraćaj, te da je jedan od ciljeva uputiti apel na gradnju biciklističkih staza, i promociju biciklizma.