BiH
0

Održana 1. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

FENA
Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća u Sarajevu, danas je održana prva radna i hitna sjednica na kojoj je usvojena Odluka o privremenom finansiranju potreba Grada Sarajeva za period 1. januar - 31. mart 2009.

Istovremeno su poništene nedavne odluke iz prethodnog mandata Vijeća kojima su bile povećane plaće državnim službenicima i namještenicima u gradskoj upravi.

Poništavanjem tih odluka, plaće ovih dužnosnika vraćene su na nivo otprije povećanja kakve su i bile u prethodnom mandatu.

Marin Ivanišević, koji je danas imenovan za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a na toj dužnosti je bio i u prethodnom sazivu, izjavio je da je poništavanjem odluka o povećanju lično ispunio javno dato obećanje.

Ivanišević je, naime, bio predlagač odluka (u prehodnom mandatu) o povećanju plaća jer je, kako je danas obrazložio, Federalna vlada donijela uredbu o osnovicama za obračun plaća i zato što u četiri prethodne godine plaće dužnosnika u gradskoj upravi nisu mijenjane.

Međutim, povećanje "određenih procenata" za vijećničke plaće podudarilo se vremenski s povećanjem plaća poslanika u Federalnom parlamentu pa je odluka Gradskog vijeća izazvala revolt u javnosti nakon čega je, kako navodi Ivanišević, obećao da će na prvoj narednoj sjednici odluke biti poništene, što je danas i učinjeno.

Ipak, danas je usvojen i zaključak predložen iz vijećničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) a potom podržan od svih članova Vijeća koji ostavlja mogućnost da prilikom planiranja gradskog budžeta za ovu godinu plaće državnih službenika i namještenika u gradskoj upravi budu eventualno usklađene s plaćama na federalnom nivou. Taj zaključak su vijećnici SDA predložili nakon što su prije izjašnjavanja cjelokupnog Vijeća o vraćanju plaća na prijašnji nivo zatražili petominutnu pauzu za konsultacije.

Novoformirano Gradsko vijeće danas je usvojilo i odluku o obilježavanju godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu.

Prije radnog dijela, održana je konstituirajuća sjednica.

Svečanu izjavu dalo je 27 vijećnika u novom mandatu od izabranih 28 (jedan je bio odsutan) pošto su im predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH uručili uvjerenja o dodjeli mandata.

U novom Gradskom vijeću 15 vijećnika je iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, sedam iz SDA, dva iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, dva iz Naše stranke i dva iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović". Prema nacionalnoj strukturi, 13 je Bošnjaka, šest Hrvata, šest Srba i tri vijećnika iz reda ostalih naroda.

Osim predsjedavajućeg Marina Ivaniševića (SDP), Hrvata po nacionalnosti, imenovane su njegove zamjenice Tatjana Ljujić - Mijatović (SDP) koja je po nacionalnosti Srpkinja i Lejla Somun -Krupalija (Naša stranka) koja se izjašnjava kao pripadnica ostalih naroda.

Gradonačelnik u novom mandatu je Alija Behmen (SDP), Bošnjak, a njegovi zamjenici Nenad Marković (SDP), Hrvat, te Slobodan Nešković (Naša stranka) koji se izjašnjava kao pripadnik ostalih naroda.

Tokom imenovanja novih čelnika u gradskoj upravi, vijećnik SDA Sead Srna negodovao je što nijedan od zamjenika predsjedavajućeg Vijeća nije bošnjačke nacionalnosti kao i što nijedan među dvojicom zamjenika novoimenovanog gradonačelnika nije Srbin.

Predsjedavajući Ivanišević odgovorio je da poslovnik time nije povrijeđen jer je ispoštovano pravilo da predsjedavajući Vijeća i dvoje njegovih zamjenika nisu iz istog naroda, kao što nisu ni gradonačelnik i njegovi zamjenici.

Međutim, Srna je zatražio da mu ubuduće bude pismeno odgovoreno da li među trojicom funkcionera u Gradskom vijeću (predsjedavajući i dvoje dopredsjedavajućih) mora biti predstavnika sva tri konstitutivna naroda, kao i na pozicijama gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Na osnovu dostavljenih rezultata glasanja posrednih izbora provedenih u općinskim vijećima Stari Grad Sarajevo, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad te rezultata žrijebanja od 15. januara provedenog u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ta komisija je dodijelila mandate u novom Gradskom vijeću Sarajeva: iz Općinskog vijeća Stari Grad Mustafi Resiću, Željku Leru, Tatjani Ljujić-Mijatović, Sulji Agiću, Almedinu Miladinu, Harunu Imamoviću i Gradimiru Gojeru.

Iz Općinskog vijeća Centar Sarajevo mandati su dodijeljeni: Feridu Buljubašiću, Igoru Stojanoviću, Lidiji Korać, Veri Brigić, Seadu Srni, Muhamedu Alaimu i Lejli Somun-Krupalija.

Iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo mandati su potvrđeni: Džemi Tucaku, Mirsadu Šabaredžoviću, Arijani Talović, Marinu Ivaniševiću, Jeleni Misiti, Dušku Mirjaniću i Sanji Lazar, a iz Općinskog vijeća Novi Grad: Sejadu Šenderoviću, Fuadu Husiću, Salki Nikšiću, Hasanu Hodžiću, Vojislavu Terziću, Dragi Juriću i Denisu Muminoviću.