BiH
3

Održan završni skup HDZ-a na Kupresu

FENA
"Želja je svima jasna, poslati jasnu poruku unutar BiH i unutar hrvatskog nacionalnog bića, ali i svim Hrvatima izvan BiH, da postojimo svi zajedno združeni u jednoj ideji. Moramo riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, ono nije riješeno. Moramo pokazati i dokazati da nam je stalo do našeg identitieta, naše kulturne baštine, do onoga što su dali Hrvati kao žrtvu s kupreškog kraja na svim ratištima u BiH ali i Hrvatskoj. To je vrijednost koju želimo baštiniti, ne samo kao HDZ BiH nego kao Hrvatski narodni sabor BiH", kazao je predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović na završnom skupu te stranke na Kupresu.

"Samo jedinstvom kroz HNS BiH možemo postići naš konačan cilj", rekao je Čović te naglasio da će se HDZ i stanke okupljene oko HNS-a BiH zalagati za novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda, za kandidatski status za Evropsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine, za gospodarski rast i razvoj, pravnu državu, odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala, socijalnu pravednost te zaštitu dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Uvjeren sam da je ovo istinski program za državu BiH, koju bi mogli svi prihvatiti kao svoju domovinu i u kojoj bi mogli osigurati sebi egzistenciju, sačuvati osobno dostojanstvo i razvijati svoj identitet", kazao je Čović.

Predsjednik OO HDZ-a BiH Kupres Perica Romić izrazio je veliko zadovoljstvo okupljenim brojem članova te istaknuo da je biti član HDZ-a ponos, kojeg se nitko ne treba stidjeti.

Skupu se uime predsjednika HDZ-a RH Tomislava Karamarka obratila gradonačelnica Knina i član Predsjedništva HDZ-a RH Josipa Rimac.

Rimac je naglasila kako uime predsjednika Karamarka daje apsolutnu podšku jedinstvu Hrvata HDZ-a BiH i strankama okupljenim u Hrvatski narodni sabor BiH, naglasivši kako je to jedini i ispravni put za rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Nositelj liste za Skupštinu HBK-a Branko Ivković govorio je o planovima koje će HDZ BiH ostvariti u tom kantonu.

"Današnju situaciju karakterizira rast nezaposlenosti, iseljavanje, oduzimanje prava braniteljima i mnogi drugi problemi. Glavni razlog tome jest nelegalna platformaška vlada koja je potrošila više od pola milijarde konvertibilnih maraka budžetskog novca, a da pri tome nije uradila ništa. Ono za što ćemo se mi zalagati jest smanjenje nezaposlenosti. To bi napravili osiguranjem sredstava za nove investicije u energetski sektor, preradu drveta, turizam i poljoprivredu. Potrebno je osigurati otkup dijela poljoprivrednih proizvoda jer naši poljoprivrednici ne mogu plasirati proizvode u Republiku Hrvatsku. Također, potrebno je osigurati besplatan prijevoz učenika te zakon o dječjem doplatku", kazao je Ivković.

Nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH iz HBK-a Jozo Bagarić u svom govoru posebnu važnost dao je Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji, naglasivši kako se provodi nezakonita revizija branitelja, kako im se gazi čast i ponos te kako se ratni zločini nad Hrvatima zataškavaju.

"Mi moramo zaustaviti kriminalizaciju hrvatskih branitelja", istaknuo je Bagarić.

Nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto u svome obraćanju zahvalila je biračima na dosadašnjoj podršci te govorila o reformi Ustava i izbornih zakona.

"Ustav mora osigurati ravnopravnost hrvatskog s druga dva naroda, i institucijalnu i teritorijalnu. Samo takav Ustav može biti temelj za Bosnu i Hercegovinu kao pravnu državu tri jednakopravna naroda. Da bi se izborili za ono što želimo, moramo preuzeti odgovornost, a odgovornost je na cijelom Livanjskom kantonu. Ako smo jedinstveni i zajedno i ako smo opredijeljeni oko istog cilja, možemo ga ostvariti", kazala je Krišto, saopćeno je iz HDZ-a BiH.