BiH
0

Održan USAID-ov seminar o savremenoj inspekciji rada u Mostaru

FENA
Američka vlada, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizirala je dvodnevni seminar "Savremena inspekcija rada: koncepti, politike i prakse".

"Seminar je pohađalo više od 40 inspektora iz federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, kao i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH, sindikata i poslodavaca. Na seminaru se govorilo o ulozi inspekcija rada u ekonomijama u tranziciji, konceptu nove politike rada, praktičnim aspektima suvremene zaštite na radu, principima rizika, te o uvođenju priručnika za obuku i rad za inspektore rada", saopćeno je iz USAID-a.

Ovaj seminar dio je USAID-ovog projekta "Promoviranje pokretljivosti tržišta rada" (ELMO), koji za cilj ima uklanjanje prepreka za pokretljivost radne snage, promovirajući fleksibilne i raznovrsne obrasce za radne odnose.

Također, u okviru ELMO-a radit će se na stvaranju jedinstvenog, automatiziranog sistema za prikupljanje podataka o radnom stažu i socijalnim doprinosima u oba bh. entiteta, priopćeno je iz USAID-a.