BiH
0

Održan Ujediniteljski sabor HSS-a BiH i NHI-a

FENA
Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSSBiH) i Nova hrvatska inicijativa (NHI) ubuduće će djelovati kao jedinstven politički subjekt na političkoj sceni BiH i nositi naziv "HSSBiH-NHI".

Odluka o ujedinjenju ove dvije, programski i po političkoj orijentaciji i filozofiji bliske stranke, donijeta je danas na Ujediniteljskom saboru, održanom u Sarajevu.

Za predsjednika HSSBiH-NHI izabran je dosadašnji predsjednik HSS-a BiH prof. dr. Marko Tadić, a za predsjednika Glavnog odbora Stranke Krešimir Zubak, dosadašnji predsjednik NHI-a.

Na Ujediniteljskom saboru izabrani su Glavni odbor udružene stranke u čijem će sastavu djelovati 72 člana, te Predsjedništvo Stranke. Za glavnog tajnika izabran je Siniša Stažić.

HSSBiH-NHI će na prvom redovnom saboru usvojiti statut, političku platformu i ostale odluke neophodne za funkcioniranje.

Predsjednik HSSBiH-NHI Marko Tadić istaknuo je kako pred udruženom strankom stoje velike obaveze, posebno na planu predstojećih ustavnih promjena u BiH, ističući dosadašnji konstruktivan doprinos usvajanju "kreševske deklaracije" kojom su definirana načela ustavne reforme u BiH, odnosno stav stranaka s hrvatskim predznakom spram tog pitanja.

Među velike stranačke zadaće uvrstio je i nastup na narednim lokalnim izborima u BiH, izražavajući očekivanje da će HSSBiH-NHI biti najjača ili među dvije najjače stranke s hrvatskim predznakom.

U tom kontekstu, najavio je "bitku za Hercegovinu", uz ocjenu kako se ne može desiti da HSS-a nema tamo gdje je nekada bio najjači.

Poruke sličnog sadržaja uputio je i predsjednik GO Stranke Krešimir Zubak, istaknuvši neophodnost zaustavljanja trenda marginiliziranja Hrvata kada je riječ o donošenju odluka važnih za budućnost BiH.

Kazao je kako će integriranje dviju stranaka doprinijeti afirmiranju interesa svih Hrvata u BiH, uključujući i one koji žive na području srednje Bosne, Sarajeva, Posavine i RS-a, te uzrazio uvjerenje da će ovaj korak imati pozitivnog odjeka na političkoj sceni u BiH, ali i u krugu stranaka s hrvatskim predznakom

Čelnici HSSBiH-NHI-a vjeruju da će njihov primjer slijediti i ostali, te smatraju apsurdnom činjenicu da među bh. Hrvatima postoji 18 političkih stranaka na 150.000 glasača.