"Bakire, kloniraj se!"
0

Održan skup podrške borbi protiv kriminala

Sarajevo-x.com / FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas u 13 sati ispred Narodnog pozorišta, a u organizaciji "ACIPS-a", pokreta "Dosta!", UG "Akcija Građana" i UG "Zašto ne", održan skup podrške borbi protiv organiziranog kriminala u našoj zemlji.

"U toj borbi prednjače pojedini veoma hrabri novinari, pojedini policajci, poneki tužilac...ali to nije dovoljno. Toj borbi moramo se pridružiti i mi, građani BiH, ali i sve institucije u našoj državi", čulo se danas na mitingu.

Kao povod za današnji skup označene su sve češće prijetnje na medije i ljude u policiji i tužilaštvu koji su se suprotstavili organiziranom kriminalu. Na skupu je naglašeno da su nedavni slučajevi ubistava u Zagrebu, Vitezu, a ranije u Srbiji dokaz da kriminal ne poznaje granice, ali i da su pojedini izvršioci vlasti izgleda nemoćni ili nesposobni u sprječavanju i suzbijanju kriminala. Zbog toga je upućen poziv za početak konačnog obračuna s organiziranim kriminalnim grupama, bez obzira na to u kojoj sredini oni djeluju, da bi se stvorio ambijent sigurnog življenja građana.

Kad su u pitanju mediji posebne zasluge u borbi protiv organiziranog kriminala upućene su ekipi TV emisije "60 minuta“, ali je i naglašeno da tim svojim aktivnostima oni dovode u opasnost svoje, ali i živote svojih obitelji. Sudionici skupa tu podršku potkrijepili su parolom "Bakire, kloniraj se!". Urednik te emisije Bakir Hadžiomerović obratio se danas sudionicima skupa riječima da Sarajevo ne smije pokleknuti pred mafijom, te kazao da bi današnji skup trebalo da bude način da se pokaže policiji i tužiteljstvu da nastave raditi svoj posao i obračunaju se s organiziranim kriminalom.

Svojim prisustvom današnji skup podržao je i potpredsjednik FBiH Misad Kebo, a na trgu ispred Narodnog pozorišta u vrijeme mintinga podrške našao se i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, te predstavnici nevladinog sektora i raznih organizacija.

U grupi građana koja je organizirala današnji minitng podrške je ACIPC, Pokret Dosta, UG „Akcija građana“ i UG „Zašto Ne“. Oni su zahvalili građanima za podršku današnjem skupu i pozvali ih da ih podrže i u akcijama kojih će, kako je kazano, biti još.