BiH
0

Održan sindikalni skup u Kalesiji

Sarajevo-x.com
Danas je u Kalesiji, u sjedištu PD "Spreča“ Kalesija Donje Vukovije, povodom rješavanja problema i sudbine 117 radnika, održan sindikalni skup u čijem je radu učestvovao i Mehmed Avdagić – predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH i stečajni upravnik Mehmed Krajinović.

Pozivima na ovaj sindikalni sastanak odazvali su se i Rasim Omanović – načelnik općine Kalesija, Zijad Hasanhodžić – direktor Agencije za privatizaciju TK, te predstavnik ministarstva poljoprivrede TK. Iako su izričito pozvani, Premijer i Ministar za poljoprivredu TK nisu se odazvali.

O izuzetno teškoj situaciji preko stotinu radnika govorio je Sadik Imamović – sindikalni povjerenik i naglasio da već tri godine traje stečajni postupak, a da konačnog riješenja još uvijek nema. Takvo stanje pogađa najviše radnike koji već tri godine nisu primili nikakve plaće, a ima i onih kojima nisu uplaćivani doprinosi i više od 15 godina, tako da im je sada nemoguće ostvariti pravo na penzionisanje.

Na nagovještaj mogućnosti pronalaska strateškog partnera, pokretanja proizvodnje i konačnog riješenja problema radnika, načelnik općine Kalesija Rasim Omanović iznio je stav da bez donošenja Zakona o restituciji nije moguće riješiti problem pokretanja proizvodnje na Farmi iz razloga što se bez ovog Zakona zemlja ne može dodijeliti na korištenje potencijalnom strateškom partneru, što je, prema njemu, uslov svih uslova.

Stečajni upravnik Mehmed Krajinović je upoznao o dosadašnjem načinu i tokovima provođenja stečajnog postupka, te istaknuo da je do daljnjeg zaustavio prodaju preostale imovine kako bi se u daljim aktivnostima pripremila njena prodaja u cjelosti, a time ujedno riješila i potraživanja radnika.

U vođenoj raspravi radnici su iznosili svoje pojedinačne probleme, a bili su jednoglasni da se u njihovom slučaju radi i o političkim, ali i drugim oblicima manipulacija radnicima i njihovim sudbinama.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić je informisao o vođenim razgovorima sa predstavnicima Sarajevske mljekare – potencijalnim strateškim partnerom, čiji je vlasnik spreman uložiti 12 miliona KM u izgradnju nove farme, obnovu stočnog fonda muznim kravama, nabavku muznih krava kooperantima, kao i u tov junadi.

Avdagić je istaknuo da je probleme preko stotinu radnika jedino moguće riješiti kroz pokretanje proizvodnje i angažovanje novih ulaganja od 12 miliona KM koje je strateški partner spreman uložiti. Iznoseći ovaj prijedlog, Avdagić je ujedno izrazio i bojazan da se u slučaju kalesijske farme ipak radi o neviđenoj opstrukciji kantonalnih vlasti i drugih koji u tome imaju svoje lične interese i kojima ne odgovara pokretanje proizvodnje koja ima perspektivu.

Uprkos svim daljim mogućim opstrukcijama, radnici će već sutra, na sastanku u Sarajevskoj mljekari, biti detaljnije upoznati o namjerama strateškog partnera.