Sarajevo
0

Održan sastanak Vlade FBiH i lidera parlamentarnih stranaka

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Federalne vlade na čelu s premijerom Mustafom Mujezinovićem s liderima četiriju parlamentarnih stranaka - Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990 te s dopredsjednicima Federacije BiH Spomenkom Mičić i Mirsadom Kebom.

Prema izjavi premijera Mujezinovićaza agenciju Fena, opravdano su bili odsutni predsjednica Federacije Borjana Krišto, kao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ali nije izostala delegacija te stranke u kojoj je bio i dopredsjedavajući u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Marinko Čavara.

Među temama ovog skupa bili su stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, za koji je Vlada od učesnika sastanka dobila punu podršku, kao i finansijski aranžmani s drugim međunarodnim partnerima.

Kao veoma važno pitanje u kontekstu ovog aranžmana naveden je zakon o plaćama, pa je dogovoreno formiranje komisije koja će pripremiti taj tekst i u čijem će kadrovskom sastavu, osim članova Kolegija Vlade i resornog ministra, biti četiri predsjednika poslaničkih klubova stranaka parlamentarne većine u Federaciji, naveo je premijer.

"Svi su se složili da je ovaj zakon ključni. Iako nemamo roka, imamo obavezu da ga što prije uradimo", njegove su riječi.

Dogovorena komisija, dopunjena kadrovski s drugim resornim ministrom, radit će na zakonu o cenzusu, kazao je dalje Mujezinović, uz napomenu učesnicima sastanka da je stav boračkih organizacija da zakon o plaćama i cenzusu treba da budu zajedno u proceduri.

"Vlada će koordinirati, pokušavati da ta rješenja uokviri. Tražio sam podrušku i za izmjenu zakona o plaćama u javnim preduzećima, što je zahtjev veterana i boračkih udruženja te Vlade", rekao je dalje premijer.

Na sastanku su pokrenuta i pitanja imenovanja, pa su tri predsjednika stranaka - Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Damir Ljubić, rekli da se mora imenovati nedostajući ministar prostornog uređenja u Federalnoj vladi te da nema nikakvih opravdanja da predsjednica FBiH i potredsjednci ne učine to odmah i odluku proslijede u Parlament.

Predstavnici HDZ-a se nisu izjasnili.

"Najkomplikovanije pitanje - određivanje kojem konstitutivnom narodu pripada mjesto direktora agencije za pasivni podbilans, samo je načeto, ali nije dovršeno, kao ni pitanje šta uraditi u slučaju ranijeg imenovanja predsjednika uprave HT Mostar", rezimirao je Mujezinović.

Najveći dio ovog susreta, po njegovoj ocjeni, posvećen je pitanju kako povećati investicije u BiH.

Premijer je podnio kratak izvještaj o tome šta je dogovoreno u Kini, zemlji koja je, kako je naveo, za račun dobrih bilateralnih odnosa voljna da iz svoje izvozne banke da određene kredite na osnovu međudržavnog ugovora ili da direktno investira u infrastruktu i energetski sektor u BiH.