Tužilaštvo BiH
0

Održan sastanak u Bijeljini

FENA
Bijeljina
Bijeljina
U Bijeljini je danas održan sastanak glavnog tužioca Tužilaštva BiH, direktora policijskih agencija u BiH, predstavnika ministarstva sigurnosti BiH, predstavnika ICITAP projekta i ambasade SAD u BiH.

U okviru dvodnevnog sastanka sudionicima su prezentirani postojeći sistemi u okviru Ministarstva sigurnosti BiH koji omogućavaju prikupljanje i razmjenu informacija između policijskih agencija u BiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Sudionici sastanka zaključili su da se treba nastaviti održavanje i korištenje ovih sistema, te da je potrebno poticati policijske strukture na što češće korištenje ovih baza za razmjenu podataka.

Direktor SIPA-e je sudionicima sastanka prezentirao i plan rada Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA u 2010. godini, koji se odnosi na plan aktivnosti koje se trebaju realizirati, uz statistički pregled ranije provedenih aktivnosti ove agencije.

Na sastanku su prvi put prisustvovali i čelnici Direkcije za koordinaciju policije BiH, koji su prezentirali plan rada direkcije u 2010. godini, plan potrebnih aktivnosti za uspostavljanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta ove direkcije, kao i poteškoće u radu s kojima se susreće ova novoformirana policijska agencija.

Sudionici su podržali početak rada Direkcije za koordinaciju policije BiH i pozvali institucije vlasti i sve nadležne institucije da pomognu uspostavu ove institucije dodjeljivanjem potrebnih sredstava za rad, kao i kapaciteta i prostorija za smještanje institucije.

Razgovarano je i o mogućnostima implementacije ideje koja se odnosi na dodjeljivanje tužitelja koji bi radili kao kontaktne tačke na terenu u policijskim agencijama, te na taj način pomogli u koordiniranju rada na prikupljanju dokaza i pripremanju što kvalitetnijeg policijskog izvještaja, koji se upućuje na dalje procesuiranje u tužilaštvo.

Realizacija ovih aktivnosti bitna je zbog sve većeg broja složenih istraga u BiH, koje često podrazumijevaju istovremena hapšenja i pretrese više objekata u različitim gradovima u BiH.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na provođenje aktivnosti za što kvalitetniju borbu protiv internet i cyber kriminala u BiH. Zbog eskalacije ove vrste krivičnih djela zaključeno je da u narednom periodu moraju biti provedene aktivnosti na prilagođavanju zakonske regulative kako bi se omogućila efikasnija borba protiv ove vrste kriminala, te potrebne aktivnosti na nabavci opreme i obuci policijskog kadra za dokumentiranje i prikupljanje dokaza u predmetima koji se odnose na visokotehnološke oblike kriminala.

Sudionici sastanka zajednički su analizirali nedavna dešavanja nazakonitog narušavanja sigurnosti tokom protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH, kao i nerede na sportskim utakmicama koji su, nažalost, rezultirali povrjeđivanjem oko 100 osoba, više od 60 građana i 31 policijskog službenika, i zajednički je zaključeno da se navedene protuzakonite aktivnosti trebaju sankcionirati u nadležnim pravosudnim institucijama.

Zaključeno je i da će policijski organi u BiH raditi na zaštiti integriteta policijskih službenika tokom obnašanja dužnosti, te da se bilo kakvo narušavanje sigurnosti neće tolerirati.

Sastanci glavnog tužioca i direktora policijskih agencija u BiH kontinuirano se održavaju već dvije godine uz podršku projekta ICITAP, Ambasade SAD u BiH.

Na sastanku u Bijeljini učestvovao je i komesar Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH Steffan Feller.