Ankara
0

Održan sastanak šefova diplomatija BiH, Turske i Hrvatske

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Trilateralni sastanak ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja, ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua i ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića održan je danas u Ankari.

Kako je saopćeno iz MVPBiH, radi se o drugom po redu trilateralnom sastanku u ovom sastavu, nakon prvog održanog 14. januara 2010. godine u Zagrebu.

Prema zajedničkoj ocjeni ministara vanjskih poslova, obavljeni su vrlo konstruktivni i konkretni razgovori, sa posebnim naglaskom na efikasnom funkcionisanju trojnog mehanizma konsultacija ministara vanjskih poslova, premijera tri države i kontinuiranih dogovora na marginama međunarodnih skupova.

Ministri su postigli saglasnost i izrazili čvrsto opredjeljenje da je ovaj format razgovora u direktnoj funkciji jačanja regionalne saradnje, kao i napretka Bosne i Hercegovine i napretka cijelog regiona jugoistočne Evrope.

Pri tome su naročito naglasili da je jačanje stabilnosti i napretka BiH od krucijalne važnosti za stabilnost jugoistočne Evrope.

Dogovorili su se i o saradnji i zajedničkim aktivnostima u okviru SEECP-a (Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi), a posebno tokom predsjedavanja Republike Turske.

Republika Turska i Republika Hrvatska su izrazile snažno opredjeljenje da međunarodnoj zajednici upute poruku o kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno na njenom putu ka evropskim i evro-atlantskim integracijama i potvrdile spremnost da nastave pomagati Bosni i Hercegovini u tom smislu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je izrazio zahvalnost i visoko ocijenio doprinos i podršku Republike Turske i Republike Hrvatske u dosadašnjem procesu evropske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine, a posebno prilikom dodjeljivanja statusa MAP za Bosnu i Hercegovinu od strane NATO-a.

Ocjenjujući neophodnim održavanje dijaloga između tri konstitutivna naroda, tri ministra su uputila apel narodima BiH da zajedničkim naporima grade svjetliju budućnost.

Polazeći od toga da ekonomski razvoj, pored ostalog, daje snažan poticaj i jačanju povjerenja među narodima Bosne i Hercegovine, ministri su se dogovorili o zajedničkom nastupu u projektima obnove i razvoja Bosne i Hercegovine. Naročit značaj dat je koridoru Vc, obnovi kulturnih i istorijskih objekata, posebno u funkciji razvoja turističke ponude Bosne i Hercecgovine, kao i saradnji u oblasti energetike.

Republika Turska i Republika Hrvatska su ponovile svoj čvrst stav u pogledu bezrezervne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da se naredni trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova BiH, Republike Turske i Republike Hrvatske održi u Sarajevu.