BiH
0

Održan sastanak predstavnika Poljoprivrednog fakulteta i predstavnika Vlade FBiH

FENA
U prostorijama Dekanata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas je održan sastanak između dekana ovog fakulteta Mirsada Kurtovića i saradnika, premijera FBiH Nedžada Brankovića, federalne ministrice nauke i obrazovanja Melihe Alić te federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića.

Teme sastanka bile su aktualiziranje privrednog razvoja u FBiH te rješavanje problema izmještanja, odnosno pronalaska adekvatnog smještaja za Fakultet.

Prema riječima dekana Kurtovića, zgrada u kojoj je trenutno smješten Fakultet (kampus Univerziteta u Sarajevu - kasarna Maršal Tito) će zbog potreba gradnje saobraćajnice biti srušena.

"Izgradnja saobraćajnice je od interesa za sve nas, ali mi tražimo da se riješi problem smještaja našeg fakulteta. Ukoliko se prioritet da izgradnji saobraćajnice mi ćemo se naći na ulici jer izgradnja planiranog kapusa još nije u realizaciji", kazao je dekan Kurtović.

U toku sastanka predloženo je nekoliko rješenja koja će biti razmatrana. Jedno od njih je i opremanje i adaptiranje prostora koji pripada Farmaceutskom fakultetu za potrebe "poljoprivrednika" a drugo je početak i dogledni završetak prve faze izgradnje Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta koji je i po projektnoj dokumentaciji izgradnje kampusa Univerziteta u Sarajevu naveden kao prioritet.

Predstavnici Vlade FBiH s premijerom FBiH Brankovićem na čelu obećali su svaku podršku ovoj obrazovnoj instituciji.

"U programu Vlade FBiH poljoprivreda visoko kotira i postavljena je kao prioritet. Mi smo svjesni da se država ne može obogatiti od poljoprivrede, ali može supstituirati uvoz vlastitom poljoprivrednom proizvodnjom. Svoje mjesto u tom procesu svakako ima i Poljoprivredni fakultet", izjavio je premijer Branković.

Kao potvrdu kontinuirane podrške "poljoprivrednicima" ministrica Alić uručila je dekanu Kurtoviću Odluku o odobrenju 24. 570 KM za nabavku UV-VIS spektrometra.

Ministar Ljubić je istakao odličnu suradnju između Fakulteta i resornog ministarstva te opredijeljenost Vlade za pronalazak adekvatnih rješenja.