BiH
0

Održan sastanak o implementaciji Strategije reforme javne uprave

Sarajevo-x.com
U Uredu direktora Agencije za državnu službu FBiH je u ponedjeljak, 12. 02. 2007.godine, održan sastanak s ciljem rješavanja pitanja koja se tiču utvrđivanja i usaglašavanja strukture, odnosno mehanizma implementacije Strategije za reformu javne uprave u BiH.

Sastanku su prisustvovali: Srđa Vranić, državni koordinator za reformu javne uprave i Aleksandar Karišik, stručni savjetnik za oblast upravljanja ljudskim reusrsima, zatim direktor Agencije za državnu službu BiH, Jakob Finci, te direktor Agencije za državnu službu FBiH, Enver Išerić i gđa Zinka Salihagić, sekretar Agencije.

Koordinator za javnu upravu, gosp. Vranić izjavio je da su Strategija i Akcioni plan uređeni i zadovoljavaju kriterij koji je predvidjela Evropska komisija. Projekat o uspostavljanju Instituta za javnu upravu čini značajan korak ka efikasnoj reformi javne uprave i predstavlja dio Memoranduma o saradnji koji objedinjuje fond donatora među kojima su: Holandska ambasada, SIDA (Švedska agencija za međunarodni razvoj), DFID (Britanski odjel za međunarodnu saradnju) i Evropska komisija kao sporedni donator koji pruža tehničku podršku implementiranju donacije. Inače, projekat uspostavljanja Instituta za javnu upravu iniciran je od strane Radne grupe. Institut bi predstavljao edukativni centar gdje bi se skoncentrisali svi kapaciteti i eksperti iz oblasti javne uprave. Gospodin Finci je izjavio da ideja o osnivanju Instituta postoji još od 2002. godine. Međutim, uspostavljanje jednog takvog Instituta ovisi o ustavno-pravnom okviru koji pitanje obrazovanja definira na nivou kantona i entiteta, a ne na nivou države. Prema riječima g. Karišika organiziranje seminara na navedenu temu predstavljao bi dvodnevni događaj koji bi bio od velikog značaja za početak implementiranja Strategije. Na seminaru bi učestvovali svi predstavnici Agencija za državnu službu, Ministarstva pravde, Ministarstva lokalne samouprave, te članovi Odbora za žalbe. Cilj organizaranja seminara bio bi usmjeren ka formiranju timova za harmonizaciju zakonodavstva te olakšavanju procesa zapošljavanja. Direktor ADS FBiH, gosp. Išerić mišljenja je da Ured koordinatora ima najveću ulogu u implementaciji Strategije, te da isti mora imati jasnu sliku kako je implementirati. Išerić je, također, predložio da bi na seminaru trebala učestvovati grupa stručnjaka, formirana od strane državnog koordinatora, a koju bi činili predstavnici Agencija, Ministarstva pravde, Ureda za zakonodavstvo i Odbora za žalbe. Agencija za državnu službu Federacije BiH bi trerbala imati veće ovlasti, ona nije predlagač Zakona te stoga ne može doći do kvalitetnijih rješenja, posebno kada se radi o odabiru najuspješnijih kandidata, istakao je Išerić.