Prnjavor
0

Održan sastanak direktora policijskih agencija u BiH

FENA
U Prnjavoru je održan dvodnevni sastanak direktora policijskih agencija, na kojem je razgovarano o koordinaciji djelovanja policijskih agencija u BiH, saradnji sa tužilaštvima i kvalitetnoj razmjeni informacija između policijskih struktura, saopćeno je u subotu iz Tužilaštva BiH.

Sastanak u Prnjavoru je održan u organizaciji Službe za poslove sa strancima BiH, a predstavlja nastavak sastanaka direktora policijskih agencija i tužilaca održanih u Neumu, Banjoj Luci i Kupresu. Tema sastanka bila je saradnja policijskih agencija u pogledu razmjene krim-obavještajnih podataka, te prevazilaženje poteškoća koje su rezultat postojanja različitih tehničkih i operativnih sistema koji postoje u policijskim agencijama u BiH.

Na sastanku su predstavnici SIPA-e informisali prisutne o skorom uspostavljanju servera i novom softverskom rješenju baze podataka na kojem radi Državna agencija za istrage i zaštitu, koja će ponuditi pristup ovoj bazi i ostalim policijskim agencijama u BiH.

Također, na sastanku je razgovarano i o nedavnoj uspostavi novih policijskih struktura na nivou Bosne i Hercegovine, te definiranju koordinacije rada postojećih policijskih agencija s novoformiranim agencijama: Agencijom za forenzička ispitivanja, Agencijom za školovanje i edukaciju kadrova te Agencijom za policijsku podršku.

Jedan od zaključaka donesenih na sastanku je da predstavnici policijskih agencija iznesu svoja očekivanja u vezi konkretnog rada novoformiranih agencija, te da o tome informiraju ministarstvo sigurnosti i direktore uspostavljenih agencija, kako bi se na budućim zajedničkim sastancima razgovaralo o koordinaciji i saradnji sadašnjih policijskih struktura i novoformiranih agencija.

Također, bilo je i razgovora o radu na Uputstvu koje se radi u okviru Radne grupe za donošenje nedostajućih pravnih akata za saradnju policije i tužilaca. Uputstvo se odnosi na definiranje i koordinaciju operativne saradnje, a donošenje ovog uputstva očekuje se uskoro, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.