BiH
0

Održan sastanak direktora policijskih agencija u BiH i glavnog tužioca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na sastanku Koordinacije direktora policijskih agencija u BiH i glavnog tužioca, koji je u organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih agencija u BiH održan danas u Sarajevu, razgovarano je o implementaciji Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka između policijskih tijela i tužilaštava, strategiji daljnjeg rada ove koordinacije, te konkretnim aktivnostima u narednom periodu.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na deklaraciju članova BRDO inicijative za međunarodnu policijsku saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sudionici sastanka razgovarali su i o radu Udarne grupe za borbu protiv terorizma u BiH, te osnivanju operativne podgrupe, s akcentom na provođenje aktivnosti u budućnosti na otkrivanju i sprječavanju potencijalnih terorističkih aktivnosti.

Jedan od zaključaka je davanje podrške za osnivanje operativne podgrupe za borbu protiv terorizma, koja će biti smještena u okviru SIPA-e, a u koju će policijske agencije delegirati svoje predstavnike.

Razgovarano je i o rezultatima studijskih stručnih posjeta policijskim i pravosudnim agencijama u Njemačkoj i SAD-u, koje su realizirane u prethodnih nekoliko mjeseci.

Kao rezultat posjete SR Njemačkoj, u budućnosti je planirana specijalistička obuka za prikrivene istražitelje, koju će proći policijski službenici policijskih agencija iz BiH.

Zbog važne teme, koja se odnosila na Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka između policijskih tijela i tužilaštava, na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske komisije te tima koji je radio na pripremi i implementaciji sporazuma.

Na redovnim sastancima Koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca, učestvuju glavni tužilac Tužilaštva BiH, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Uprave policije FBiH te Policije MUP-a RS, šef policije Brčko Distrikta BiH, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u FBiH, šef Misije EUPM-a i dužnosnici EUPM-a te predstavnici ICITAP projekta Ambasade SAD-a u BiH.