BiH
0

Održan sastanak članova Predsjedništva s ambasadorima zemalja članica NATO-a u BiH

FENA
Prijem BiH u program Partnerstvo za mir (PfP) podstrek je za njene napore prema evroatlantskim integracijama, zajednička je ocjena nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i ambasadora svih zemalja članica NATO-a akreditiranih u našoj zemlji.

Tokom sastanka u Sarajevu organiziranog povodom prijema BiH u PfP ambasadori su čestitali vlastima BiH na ovom značajnom napretku i pozvali ih da nastave raditi na započetim reformama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zahvalio je ambasadorima na njihovom doprinosu napretku BiH na putu prema PfP-u. On je nakon sastanka izjavio da je odluka o prijemu priznanje za ono što je naša zemlja uradila u prethodnih 11 godina.

Radmanović ističe kako su napravljeni krupni koraci prema evroatlantskim integracijama, ali da vlasti očekuju još mnogi zadaci.

Naglasio je kako u budućnosti ovi koraci moraju biti odlučni i hrabri kako bi svim građanima osigurali budućnost dostojnu čovjeka, izrazivši potpuno opredjeljnje Predsjedništva BiH za put prema evroatlantskim integracijama.

Ambasadorica Grčke u BiH Constantina Mauroskelidou, čija ambasada je dogovorila ovaj sastanak, izjavila je kako odluka o prijemu BiH, Crne Gore i Srbije u PfP predstavlja priznanje za napredak u odbrambenom sektoru i podstrek za buduće reforme, modernizaciju i demokratizaciju oružanih snaga u ovim zemljama.

Prijem u PfP će, kako je kazala, ovim zemljama otvoriti nove mogućnosti za uključivanje u međunarodnu vojnu saradnju i njihov doprinos regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti.

-Ova odluka je važan korak u naporima zemalja zapadnog Balkana da nadvladaju naslijeđe iz prošlosti i krenu naprijed ka pridruživanju evroatlantskoj saradnji kao jedinom putu stabilnosti, prosperitetu i mira, ocijenila je grčka ambasadorica u BiH.

Ambasador SAD-a u BiH Douglas McElhaney smatra da je prijem BiH u PfP uspjeh vlasti koje su pokazale odlučnost da postanu članicom jedne snažne alijanse, te da je to sjajan politički signal za BiH koja treba da formira novu vlast.

Prema njegovim riječima, reforma odbrane nije završena i ovaj proces mora biti nastavljen.

Također, tokom sastanka je još jednom potcrtana odgovornost bh. vlasti da udovolji zahtjevima o potpunoj saradnji s Haškim tribunalom, što podrazumijeva hapšenje i izručenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.