BiH
10

Održan prvi Hack Day u Sarajevu

FENA
Udruženje Sredi svoj grad(SSG), HUB387 i NEST71 organizirali su dana u Sarajevu prvi Hack Day.

Hack Day je jednodnevni susret entuzijasta koji djeluju u oblasti infomacionih tehnologija i koji žele svojim znanjima doprinijeti razvoju životne sredine radeći ono u čemu su najbolji: programiranje i razvoj novih aplikacija - navodi se u saopćenju iz Udruženja Sredi svoj grad.

Učesnici prvog Hack Daya su volonterski radili na razvoju novih funkcionalnosti za internet platformu ULICA.BA.

SSG tim već skoro godinu dana predano radi na unaprjeđenju komunikacije između građana i općinskih vlasti kada su u pitanju problemi u većini BH gradova: rupe na putu, razbijena ulična rasvjeta, onečišćene zelene površine, što je bio i razlog za razvijanje platform ULICA.BA.

Više je od 200 registriranih građana koji koriste ULICA.BA i 9 je općina koje razmjenjuju informacije s građanima uz pomoć platforme.

"Drago nam je što možemo podržati projekt poput ULICA.BA i doprinijeti poboljšanju kvalitete života u našim općinama", kaže HUB387 evangelist Kenan Salihbegović.

"Zahvaljujemo se svima koji su danas timskim radom i nesebičnim zalaganjem unaprijedili ULICA.BA. Ohrabreni uspjehom prvog Hack Daya, nastojat ćemo pokrenuti slične inicijative i u budućnosti kako bismo promovirali ovaj vid građanskog aktivizma", naglasila je predsjednica Udruženja Sredi svoj grad Maja Kasumović.