BiH
0

Održan protest sindikata JRTVS

FENA
Više od stotinu članova Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH okupilo se danas, u 9.55 sati, pet minuta prije početka redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na platou ispred zgrade institucija da bi izrazili nezadovoljstvo sporošću provedbe reforme javnog emitiranja u BiH.

Predstavnici Sindikata pozvali su Parlamentarnu skupštinu BiH da učine sve da bi se konačno završila reforma.

"Nedopustivo je da već tri godine, koliko je prošlo od usvajanja Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, nema pomaka u njegovoj implementaciji. To za Sindikat znači potpunu neizvjesnost za 900-1.000 zaposlenika Javnog RTV sistema. Najveći broj njih su u sektorima BHRT-a i nije izvjesno na koji će se način formirati korporacija", kazao je predsjednik Sindikata Mirza Huskić.

Huskić podsjeća da upravni odbori sva tri emitera, a pogotovo BHRT-a, nisu učinili ništa na formiranju korporacije.

"Poznato je da Sindikat nije prihvatio smjenu Mehmeda Agovića na mjesto direktora Javnog RTV sistema BiH jer nismo bili sigurni radi li se o legalnoj ili nelegalnoj odluci Upravnog odbora BHRT-a. Skrenuli smo pažnju i na povećanje nadoknada članovima Upravnog odbora. Apelujemo na članove Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH da posebnu pažnju obrati na navode o nelegalnosti rada Upravnog odbora, istakao je Huskić.

Članovi Sindikata poručuju da će, ukoliko do 1. oktobra ne dobiju konkretne i jasne odgovore u vezi s provođenjem reforme, pribjeći i drugim oblicima sindikalnog djelovanja.

"To znači da ćemo organizirati štrajk upozorenja, a ako treba i generalni štrajk kojim će najmanje dva emitera biti pogođena", objasnio je Huskić.