MCAABiH
0

Održan okrugli sto "Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem NATO-u"

FENA
U organizaciji Alumni Marschall centra Association BiH (MCAABiH) večeras je u Sarajevu održan okrugli sto na kojem su međunarodni i predstavnici iz Bosne i Hercegovine razgovarali o temi "Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem NATO-u".

Skup je imao za cilj postaći diskusiju o tome šta očekuje zemlju nakon punopravnog članstva u NATO-u, odnosno kakve su obaveze i dužnosti članica koje sudjeluju u kreiranju ključnih paradigmi za održavanje kako kolektivne i globalne sigurnosti tako i regionalne i nacionalne.

Jedan od uvodničara, zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general John Bullard istaknuo je večeras da je NATO najuspješnija alijansa u historiji te da će novi strateški koncept NATO-a, na kojem se trenutno radi, omogućiti da to i ostane.

S tim u vezi on je naglasio da se sigurnosno okruženje umnogome promijenilo u posljednjih 20 godina te da NATO, u skladu s tim, razmatra svoje prioritete, zadatke... NATO, naglašava Bullard, ostaje garant sigurnosti.

Postprijemna iskustva Hrvatske večeras je prezentirao profesor sigurnosnih studija na Marschal centru Dragan Lozančić, koji je bio angažiran u procesu pristupa Hrvatske NATO-u.

On je kazao da je još rano govoriti o iskustvima Hrvatske u NATO-u, ali i naglasio da je u cjelokupnom procesu istrajnost jako bitna.

Hrvatska je 2008. u Bukureštu dobila poziv za članstvo u NATO, a članicom je postala godinu dana kasnije. Po njegovim riječima taj put pristupa Hrvatske NATO-u bio je dug, vijugav i često težak.

Lozančić je naglasio mnoge prednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u i vrijednosti NATO-a, a govoreći o budućnosti tog saveza spomenuo je novi strateški koncept koji još uvijek nije objavljen.

Po Lozančićevim riječima članstvo u NATO-u za Hrvatsku je sad sredstvo za postizanje drugih ciljeva, a njen daljnji put, nakon što je postala članicom, neće biti ništa lakši nego dosad.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj kaže da BiH radi sve i vrši potrebne pripreme da bi dobila pozitivnu ocjenu i što prije joj bio dodijeljen Akcioni plan za članstvo (MAP).

On je naglasio da je članstvo u NATO-u posebno važno za BiH i da bi to dovelo do potpunog mira, sigurnosti i stabilnosti ove države.

"Stvar je na MVP-u BiH, Ministarstvu odbrane i cijeloj državi da uvjerimo zemlje članice da smo spremni ispuniti zadatke koji će se postavljati pred nas“, kazao je Alkalaj. Dodao je da su serije susreta i posjete stranih zvaničnika metode tog uvjeravanja, a da bi kruna svega trebalo da bude bh. izvještaj u Briselu planiran za početak marta te posjeta zemalja NAC-a (Sjevernoatlantskog vijeće) Bosni i Hercegovini i njihov razgovor s ovdašnjim zvaničnicima.

U radu okruglog stola o NATO-u sudjelovali su ministri odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova Selmo Cikotić, Sadik Ahmetović i Sven Alkalaj, ambasadori te predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija.