Neophodna baza podataka
9

Održan okrugli sto o otpuštenim bivšim bh. radnicima u Hrvatskoj

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na okruglom stolu danas u Sarajevu dogovoreno je da udruženja bivših bh. zaposlenika u Hrvatskoj, koji su u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla u toj zemlji, dostave podatke o broju otpuštenih ljudi, dužini staža te o drugim pojedinostima vezanim za njihov radni angažman u prijeratnoj Hrvatskoj.

Baza podataka s egzaktnim pokazateljima neophodna je bosanskohercegovačkom institucionalnom timu koji će u pregovorima s kolegama iz susjedne zemlje zastupati interese ovih radnika s bh. državljanstvom.

Istovremeno, Ministarstvo pravde BiH treba da dostavi analizu pravnih propisa Republike Hrvatske iz perioda kada su ovi radnici otpušteni, kao i analizu međunarodnih pravnih akata koji su eventualno pritom prekršeni, naredni je zaključak okruglog stola.

Nedavno je, naime, između predstavnika vlada Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske prvi put dogovoreno da se kao jedno od otvorenih pitanja dviju zemalja na pregovarački sto stavi ovaj problem.

Bosanskohercegovačke radnike, od kojih su neki ostvarili 20 i više godina staža u prijeratnoj Hrvatskoj, a penziona i druga prava što proističu iz radnog odnosa ostala su im neriješena otpuštanjem s posla, na okruglom stolu zastupali su Udruženje UGOR Jelah (Tešanj) i banjalučko udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske.

Kazali su da je njihov slučaj u poslijeratnoj Hrvatskoj tretiran kao problem pojedinaca koji su upućivani na složene i spore sudske postupke protiv poslodavaca, od kojih oni nisu dobili mnogo.

Izostavljeni su iz mnogih prinadležnosti jer nisu hrvatski državljani te su jedina kategorija koja je isključena iz prava u procesu privatizacije, izjavio je Ramiz Mervan, predsjednik Upravnog odbora Udruženja UGOR.

Po njegovim riječima, takvih radnika je u momentu otpuštanja bilo između 50.000 i 60.000 i uglavnom su bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Mervan podsjeća da im u Hrvatskoj nije omogućeno ni pravo na otpremnine te da su mnogi tokom rada u tamošnjim firmama postali invalidi rada i ostali bez stečenih prava i po tom osnovu.

Vijeće ministara BiH im je nakon više godina dodijelilo 200.000 KM za sudske sporove u Hrvatskoj, ali postupci su veoma spori a proces dokazivanja mukotrpan, naglašavaju.

Okrugli sto o problemima ovih bh. radnika organizirala je Zajednička komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, koja ima namjeru da ovo složeno pitanje stavi i na dnevni red parlamenta.

Osim radnika i članova Komisije, učesnici skupa bili su i predstavnici ministarstava vanjskih i civilnih poslova te ljudskih prava i izbjeglica BiH.