Amir Jaganjac
0

Održan kontinuitet efikasnosti u radu Vrhovnog suda FBiH

FENA
Vrhovni sud Federacije BiH kao najviši žalbeni sud riješio je u 2008. godini 4.620 predmeta u čemu je sadržan i godišnji priliv od 4.202 predmeta, te 418 predmeta za koliko je smanjen zaostatak iz prethodnog perioda.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac rezultati u protekloj godini svjedoče o kontinuitetu uspješnog rada i angažmana na rješavanju tekućeg priliva, ali i zaostataka iz prethodnih godina, uz prosječno ispunjenje sudijske norme od oko 140 posto na godišnjem nivou.

Ilustrirao je to podacima o tome da je od 2003. godine otkad je Jaganjac na čelu Vrhovnog suda riješeno 35.850 predmeta pri čemu su zaostaci smanjeni za 67 posto.

Kada je riječ o ostvarivanju prava građana na ostvarivanje prava u razumnom roku, predsjednik Vrhovnog suda navodi da je i u tom segmentu Sud uspio napraviti značajan pomak u odnosu na prethodno stanje, pa je prosječna dužina trajanja postupka u Krivičnom odjeljenju u toku prošle godine bila 1,2 mjeseca, u Građanskom 11 mjeseci, a u Upravnom odjeljenju 16 mjeseci u odnosu na stanje u 2005., kada je prosječna dužina trajanja postupka u tom odjeljenju bila pet godina.

Planom za tekuću godinu predviđeno je da se zadrži postojeća efikasnost u Krivičnom, te da se u Građanskom i Upravnom odjeljenju prosječna dužina trajanja postupka smanji na osam do deset mjeseci.

Prema prezentiranim pokazateljima, Vrhovni sud FBiH je u 2008. riješio 13 predmeta ratnih zločina, 56 predmeta krivičnih djela ubistava te izrekao 964 godine zatvora.

Istovremeno, Sud je potvrdio 57 posto prvostepenih presuda, preinačio 26, a ukinuo 17 posto. U sklopu preinačenih u 15 posto slučajeva izrečene su oslobađajuće presude.

U 2008. nastavljene su aktivnosti na opremanju i kadrovskom jačanju Suda, što se ogleda u uvođenju CMS-sistema elektronskog upravljanja predmetima te odgovarajuće obuke sudija i uposlenika pratećih službi na tom planu.

O radu Sudske policije FBiH koja djeluje pod nadzorom predsjednika Vrhovnog suda govorio je njen glavni zapovjednik Edin Vehabović, istaknuvši da su pripadnici ove policije u 2008. postupili po 26.794 naredbi.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac je, komentirajući novinarsko pitanje u vezi s budžetom Suda za 2009. godinu, kazao kako je za tekuću godinu predviđeno 4.600.000 KM, što je manje u odnosu na prošlu godinu za oko 10 posto (u 2008. budžet Suda iznosio je 5.250.000 KM).

Uz ocjenu da Vrhovni sud dijeli sudbinu svih institucija koje se finansiraju iz budžeta te izraženu bojazan da ta sredstva neće biti dostatna za rad Suda u tekućoj godini, Jaganjac je izrazio očekivanje da će se ta situacija "premostiti" obećanim rebalansom federalnog budžeta.