BiH
0

Održan koncert kasida mostarskih horova "Srebreni svijet Mostara"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U prepunoj dvorani Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je održan koncert "Srebreni svijet Mostara".

U okviru manifestacije Dana o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah", mostarski horovi Karađozbegove medrese, Mizbal i El Kamer održali su koncert kasida pod nazivom "Srebreni svijet Mostara". Brojni posjetitelji došli su kako bi se kroz duhovnu muziku prisjetili i obilježili rođenje Poslanika Muhammeda, te njegovog života.

Manifestacija je počela učenjem Kur'ana, nakon čega je uslijedilo učenje ilahija i kasida. Kako je prilikom otvorenja manifestacije ranije izjavio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović, Bog traži od Poslanika, a kroz njega i od vjernika, da čuvaju porodicu, svoje najbliže, da uspostavljaju komunikaciju sa drugima i vode dijalog.

"Cilj manifestacije je da ove univerzalne vrijednosti Poslanika Muhammeda a.s., koje su oličene u samome Kur'anu, a koje je on živio u svom životu, promoviramo na našim prostorima. Da uspostavljamo dobre međuljudske i komšijske odnose", poručio je ef. Dautović.

U okviru manifestacije održaće se 24 različita sadržaja za sve uzraste, djecu, mlade i odrasle. Centralna obilježavanja, mevludi, upriličeni su u Carevoj džamiji u nedjelju i u Gazi Husrev-begovoj džamiji u ponedjeljak, a realizovani su u saradnji sa Diyanetom, Upravom za vjerske poslove Republike Turske, koja je poslala svojih šest imama da zajedno sa sarajevskim imamima izvedu program.

Manifestacija "Selam, ya Resulallah" trajaće do 31. januara i biće održana na različitim lokacijama u Sarajevu, a svečano će biti zatvorena učenjem ilahija i kasida u Domu mladih, javlja Anadolu Agency.