BiH
0

Održan dvanaesti molitveni pohod na Bobovac

Klix.ba
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, 24. oktobra 2015. godine predvodila je delegaciju Ministarstva odbrane BiH na dvanaestom molitvenom pohodu Bobovcu katolika pripadnika Ministarstva odbrane, Oružanih snaga i redarstvenih snaga sa svih nivoa.

Molitveni pohod na Bobovac povezuje se sa sjećanjem na dan smrti bosanske kraljice Katarine. Ovogodišnje hodočašće organizovano je i kao zavjetna molitva za narod i Domovinu, a tokom svete mise uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, koji je predvodio misno slavlje istakao je.

"Ova zemlja je oltar na kojemu prikazujemo svetu misu za našu Domovinu. Nemojte zaboraviti svoje korijene, historiju, a upravo zbog toga smo organizovali ovo hodočašće na kraljevski grad Bobovac. Upravo ovdje molimo za naš narod, za sve stanovnike BiH i za uspješnu BiH kao zajednicu jednakopravnih stanovnika", kazao je Puljić.

Također, kardinal Puljić zahvalio je ministrici Pendeš na pomoći u organizaciji pohoda na Bobovac, a Ministrica je uzoritom kardinalu, tokom svete mise, poklonila umjetničku fotografiju, te uputila riječi zahvale za sva dobročinstva, kao i najbolje želje za budući rad.

U pohodu na kraljevski grad Bobovac učestvovali su i brojni pripadnici OS BiH na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH general pukovnikom Antom Jelečem, te zvaničnici vlasti sa svih nivoa, među kojima je bio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Svojim prisustvom pohod su uveličali predstavnici OS Republike Hrvatske i predstavnici međunarodnih snaga stacioniranih u BiH.

Nakon procesije i misnog slavlja upriličeno je prigodno druženje vjernog puka, crkvenih dužnosnika i djelatnika MO BiH, te pripadnika OS BiH.