BiH
0

Određen pritvor Zrinku Pinčiću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje 30. maja kojim se određuje jednomjesečni pritvor Zrinku Pinčiću, osumnjičenom za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Prema tom rješenju, pritvor može trajati do 29. juna, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Zrinko Pinčić kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od novembra 1992. do marta 1993. u mjestu Donje Selo, općina Konjic, u noćnim satima, naoružan, dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni Srbi, žene, dvije malodobne djevojčice, dječak i dvije djevojke, te više puta iz te prostorije izvodio ženu i prisiljavao je na seksualne odnose. Pri tome je, svaki put, držao pušku kraj kreveta i prijetio joj da će dovesti 15 vojnika i tada vidjeti šta će se desiti sa svima njima.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostane na slobodi, utjecati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka.