Sud BiH
0

Određen pritvor za 18 lica

SRNA
Sud BiH odredio je danas jednomesečni pritvor za 18 lica, koja su uhapšena u policijskoj akciji "Kamen" početkom ove sedmice, a osumnjičeni su za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem, teškom krađom, falsifikovanjem isprava, prikrivanjem i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Pritvor, koji može trajati do 10. februara, određen je Šemsudinu Hodžiću, Goranu Pećaraninu, Enisu Mandalu, Admiru Kovačeviću, Edinu Kazagiću, Mustafi Demiroviću, Draganu Ikiću, Slobodanu Stojanoviću, Krsti Jakšiću, Josipu Raši, Jozi Ćorluki, Bernardu Musi, Ivici Karamatiću, Mirnesu Mahovkiću, Damiru Jažiću, Nadi Govedarici, Aidinu Salmanu i Ivici Ćorluki.

Sud je odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da bi mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti već pokušano. 

U odnosu na osumnjičene Pećaraninu, Ćorluku, Karamatića i Jažića, Sud je odredio pritvor budući da je utvrđeno postojanje bojazni od bjekstva, saopšteno je iz Suda BiH.

U okviru predmeta "Šemsudin Hodžić i drug" Osumnjičenim Esudinu Hadžiću, Vladimiru Lizdeku i Vedranu Škavi, koji se terete za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem, teškom krađom, prikrivanjem i iznudom, Sud BiH juče je izrekao mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice. 

Mjere Suda uključuju i zabranu posjećivanja mjesta na kojima su ukradena vozila skrivana ili prepravljana, te kontaktiranja sa saučesnicima i pomagačima u izvršenju, kao i njihovo međusobno kontaktiranje u ovom krivičnom predmetu, privremeno oduzimanje vozačkih dozvola i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama, svakog ponedjeljka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.U slučaju da osumnjičeni prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora, napominje se u saopštenju Suda BiH.
U policijskoj akciji "Kamen" koja je provedena početkom ove sedmice u nekoliko gradova u BiH uhapšeno je više od 30 lica.

Akcije je bila usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krađom automobila, njihovom preprodajom ili rastavljanjem u dijelove, falsifikovanjem dokumentacije, kao i drugim nezakonitim radnjama.

S ciljem pronalaženja dokaza i ukradenih automobila, više stotina policajaca izvršilo je pretrese na više desetina lokacija, između ostalog u Sarajevu, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Kiseljaku, Grudama. Među pretresenim lokacijama su bili i auto-otpadi.