BiH
0

Određen pritvor Panteliću i Tasiću

Klix.ba
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, osumnjičenima za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Višegrad i Sokolac u junu 1992. godine.

“Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Pritvor je u odnosu na osumnjičene određen jer je utvrđeno da postoji bojazan od bjekstva osumnjičenih, kao i da bi oni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na saučesnike”, naveli su u Sudu BiH.

Tužilaštvo je prethodno na ročištu obrazložilo da bi osumnjičeni mogli pobjeći jer imaju dvojno državljanstvo, kao i da bi mogli uticati na saučesnike.

“Pantelić i Tasić bi mogli pobjeći iz BiH ukoliko bi se nalazili na slobodi. Pored bosanskohercegovačkog, oni posjeduju i državljanstvo Srbije. Poznato je da Srbija ne izručuje svoje dražavljane. Boravkom na slobodi Pantelić i Tasić bi mogli vršiti uticaj na saučesnike koji se nalaze na slobodi, jedan dio na području Višegrada, a drugi dio u Srbiji”, kazao je Muratbegović.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Pantelića da je učestvovao u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik (općina Sokolac), kao i za premlaćivanje civila u selu Crni Vrh i Osnovnoj školi Orahovci na području Višegrada, te za učešće u prisilnom preseljenju stanovništva iz Višegrada i okolnih sela do Išerić Brda.

Kako je saopćeno u Tužilaštvu BiH, Tasić je osumnjičen za prisilno preseljenje više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Donji i Gornji Dubovik, Žagre, Smriječje, Veletovo i Hanište (općina Višegrad).

Odbrane su predložile da se umjesto pritvora osumnjičenima odrede mjere zabrane. Nenad Grubež, Pantelićev branilac, rekao je da njegov branjenik nema gdje da pobjegne.

“Treba živjeti. On da je imao gdje da ode, možda bi i otišao da se plašio”, kazao je Grubež i dodao da zbog toga što su saučesnici na slobodi ne treba ispaštati njegov branjenik.

Mirsada Beganović-Žutić, Tasićeva braniteljica, rekla je da njen branjenik nema gdje da ode, te da je u teškom zdravstvenom stanju.

“On nema gdje pobjeći, od čega će živjeti u drugoj zemlji? (....) Predlažem da mu se izreknu sve mjere zabrane, jer osumnjičeni neće napustiti teritoriju BiH”, kazala je Beganović-Žutić.

Pantelića i Tasića su na području Višegrada uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 4. septembra ove godine.

Za zločine u Višegradu i Sokocu osumnjičen je i Predrag Milisavljević, koji je uhapšen u junu ove godine.

On je osumnjičen da je, s drugim pripadnicima policije i Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. godine učestvovao u prisilnom preseljenju oko 450 osoba nesrpske nacionalnosti s područja općine Višegrad, kao i u ubistvu više od 40 osoba kod jame Paklenik (općina Sokolac), piše Birn.