Sud BiH
0

Određen pritvor osumnjičenim u predmetu Zijad Turković i drugi

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine donio je 30. septembra 2010. godine rješenje u predmetu Zijad Turković i drugi, kojim se osumnjičenim Fikretu Sekoviću, Harisu Aliću, Samiru Alagiću i Nijazu Zubanu određuje jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 27. oktobra 2010. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Fikret Seković, Haris Alić, Samir Alagić i Nijaz Zuban osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ BiH u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH i krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. stav 1. KZ BiH te krivičnim djelima razbojništvo iz člana 289. stav 2. KZ FBiH, ubistvo na svirep način iz člana 166. stav 2 KZ FBiH.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Sud je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike. Pritvor je određen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti već pokušano. Nadalje, Sud je u odnosu na osumnjičene odredio pritvor i zbog vanrednih okolnosti, jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a s obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, postoji stvarna prijetnja narušavanja javnog reda, puštanjem ovih osoba na slobodu.