Sud BiH
0

Određen pritvor optuženima za zločine na Korićanskim stijenama

FENA
Odlukom Suda BiH, optuženima za zločine počinjene u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama određen je pritvor te izrečeno niz mjera zabrane.

Gordanu Đuriću, Miloradu Radakoviću, Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću Sud BiH je produžio pritvor, dok je Damiru Ivankoviću, koji se prvobitno nalazio na slobodi, također odredio pritvor.

Svoj šestorici optuženih pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa, a najduže tri godine od potvrđivanja optužnice.

Sud BiH je potvrdio mjere zabrane Miloradu Škrbiću koje uključuju svakodnevno javljanje u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, zabranu napuštanja boravišta i kontaktiranja ili sastajanja sa svjedocima, te mogućim saučesnicima i pomagačima.

Škrbiću je zabranjeno i kontaktiranje s drugim osumnjičenima, te mu je dozvoljeno da o predmetu smije razgovarati samo sa svojim braniocem. Zabranjeno mu je prisustvo društvenim okupljanjima i posjećivanje ugostiteljskih objekata.

Iste mjere zabrane dodatno su određene i Zoranu Babiću koji je nakon hapšenja bio pušten na slobodu, prenosi BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH tereti osmoricu optuženih da su, kao pripadnici SJB-a Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić sudjelovali u strijeljanju 200 civila, muškaraca.

U optužnici se navodi da su učestvovali u organizovanju i pratnji konvoja u kojem je bilo oko 1.200 civila koji su odvođeni na razmjenu, te da su na planini Vlašić pojedini optuženi sudjelovali u selekciji muškaraca koji su potom strijeljani i bačeni u provaliju.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su svu osmoricu optuženih u toku 2008. godine, po nalogu Tužilaštva BiH.

Sud BiH je potvrdio optužnicu u januaru 2009. godine.