BiH
0

Određen pritvor Novaku Đukiću

Sarajevo-x.com / BIRN
Na zahtjev Tužilaštva BiH, Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Novaku Đukiću, osumnjičenom za zločin na Tuzlanskoj kapiji Tužilaštvo BiH smatra da posjeduje dokaze koji potvrđuju osnovanu sumnju da je Novak Đukić odgovoran za ispaljenje granate koja je 25. maja 1995. godine u centru Tuzle ubila 71 osobu, a 150 ih ranila. Najmlađa žrtva imala je tri godine.

Obrazlažući zahtjev za pritvor, tužilac Mirsad Strika je rekao da je Novak Đukić u maju 1995. godine bio komandant Taktičke grupe Ozren, i nadležan za upotrebu artiljerije, odnosno topova 130 mm i 155 mm. I sam osumnjičeni je na saslušanju u Tužilaštvu potvrdio da je bio na toj dužnosti 25. maja 1995. godine.

Kao razloge za pritvor tužilac je naveo opasnost od bjekstva, naglasivši da Đukić ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, te moguće ometanje postupka uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Tužilac je rekao da najveći broj svjedoka čine osobe koje su u vrijeme zločina bile potčinjene Novaku Đukiću.

Advokat osumnjičenog Borislav Jamina smatra da dokazi koje je Tužilaštvo dosad predočilo ne ukazuju na to da je Đukić naredio ili odobrio ispaljenje ove granate. Takođe je rekao da Đukić nema namjeru da napusti BiH niti da utiče na svjedoke, “što je pokazao i svojim dosadašnjim ponašanjem”. Umjesto pritvora, branilac je predložio određivanje drugih mjera, uključujući kućni pritvor i oduzimanje putnih isprava.

Sam osumnjičeni je ustvrdio isto.

“Ja sam dijete ove države, Bosne i Hercegovine, u njoj sam rođen, u njoj ću i da umrem”, rekao je Đukić.

Prilikom saslušanja u Tužilaštvu, Đukić je negirao odgovornost za zločin za koji je osumnjičen. “Nisam to naredio ni odobrio. Istražni organi treba da urade dosta toga. Najteže mi je što su žrtve djeca. To me motivisalo da ostanem ovdje i da se suočim s tim”, izjavio je pred Sudom BiH.

Novak Đukić jedan je od devet osumnjičenih za zločin na Tuzlanskoj kapiji. Uhapšen je 7. novembra 2007. godine, u Banjoj Luci, po nalogu Tužilaštva BiH.