Slučaj Turković i drugi
0

Određen pritvor Muameru Zahitoviću, osumnjičenom za organizirani kriminal

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sud Bosne i Hercegovine donio je 1. oktobra 2010. godine rješenje u predmetu Zijad Turković i drugi, kojim se određuje jednomjesečni pritvor Muameru Zahitoviću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 29. oktobra 2010. godine, saopćeno je iz Suda.

Muamer Zahitović osumnjičen je za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. KZ BiH u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH, te krivičnim djelom ubistvo na svirep način iz člana 166. stav 2. KZ FBiH i dr.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Pritvor je određen budući da je utvrđeno postojanje bojazni od bjekstva osumnjičenog. Zatim, sud je osumnjičenom odredio pritvor i zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Pritvor je osumnjičenom određen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti već pokušano, te zbog postojanja vanrednih okolnosti, koje s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog krivičnog djela ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.