Sud BiH
0

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Mijatović i drugi

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Sud Bosne i Hercegovine donio je 22. maja rješenje u predmetu Zoran Mijatović i drugi, kojim se određuje jednomjesečni pritvor Zoranu Mijatoviću, Rifatu Šaćiroviću, Radoslavu Živanoviću, Savi Simiću, Aleksandru Maksimoviću, Miroslavu Mićanoviću, Draganu Šarčeviću, Goranu Daniloviću, Željku Sekuliću, Zoranu Bajunoviću, Tihomiru Špeharu i Ranku Obradoviću.

Pritvor može trajati do 20. juna.

Zoran Mijatović, Rifat Šaćirović, Radoslav Živanović, Savo Simić, Aleksandar Maksimović, Miroslav Mićanović, Dragan Šarčević, Goran Danilović, Željko Sekulić, Zoran Bajunović, Tihomir Špehar i Ranko Obradović osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom drogama i neovlaštenim prometom vojnim oružjem i vojnom opremom.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Pritvor je u odnosu na sve osumnjičene određen jer je Sud ocijenio da postoje naročite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu ometali krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Pritvor je određen osumnjičenim Radoslavu Živanoviću, Savi Simiću, Zoranu Bajunoviću, Tihomiru Špeharu i Ranku Obradoviću i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti već pokušano.

Pritvor je određen osumnjičenim Radoslavu Živanoviću, Aleksandru Maksimoviću i Tihomiru Špeharu jer Sud smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega osumnjičenih.

Sud je u istom predmetu donio rješenje kojim se osumnjičenima Slobodanu Čavarkapi, Željku Milanoviću, Svjetlani Mrkaljević, Bojanu Steviću i Safetu Salimoviću zabranjuje napuštanje mjesta boravišta, privremeno oduzima putne isprave uz zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranjuje korištenje lične karte za prelazak državne granice BiH.

Njima se zabranjuje i kontaktiranje sa saučesnicima i pomagačima u izvršenju ovog krivičnog djela i njihovo međusobno kontaktiranje u ovom krivičnom predmetu.

Osumnjičenima Slobodanu Čavarkapi, Željku Milanoviću, Svjetlani Mrkaljević i Bojanu Steviću se naređuje obavezno javljanje svakog drugog ponedjeljka u nadležne policijske stanice, dok se Safet Salimović mora javljati jednom sedmično.

Slobodan Čavarkapa, Željko Milanović, Svjetlana Mrkaljević, Bojan Stević i Safet Salimović osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.